Tradicionalni banjalučki ćevap za bivšeg selektora. Bivši selektor Fudbalske reprezentacije BiH Miroslav Ćiro Blažević ručao je jučer u najstarijoj i najpoznatijoj roštiljnici u Banjoj Luci "Kod Muje".
Ćiro je aprilski sunčani dan iskoristio da u prijatnom ambijentu "Kod Muje" uživa u hrani, ali i u svim drugim prirodnim čarima grada na Vrbasu.
Tradicionalni banjalučki ćevap, po receptu koji datira iz 1923. godine, "Kod Muje" rade za svakoga gosta na isti način, bez obzira ko je i odakle dolazi. Jednako se vodi računa o privatnosti gosta, pa se tako izvan objekta nikada ne govori o tome šta je i koliko ko pojeo te da li je i kako platio.
No, mi smo jučer saznali da je Ćirin dolazak u roštiljnicu izazvao veoma pozitivne emocije kod gostiju koji su sjedili u objektu. Saznajemo i da je naš Ćiro u Banjoj Luci ostavio utisak galantnog gosta.
Redžep Đuzel je 1923. godine tajni recept banjalučkog ćevapa donio u Banju Luku iz okolice Glamoča. Posao je nastavio njegov sin Mujo, koji je umro 1991. godine.
Danas recept zna jedino Mujina kćerka Emina. Ćevapi "Kod Muje" vrlo brzo su postali i banjalučki brend kada je riječ o hrani. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Mujo je svoj specijalitet lično napravio i poslužio Josipa Broza Tita. Uvijek je govorio da je uspjeh zagarantiran samo ukoliko se ovaj posao radi s puno ljubavi.
Izvor vijesti: Dnevni Avaz