Promoviran Bosansko-turski rječnik: Potvrđena višestoljetna povijest bosanskog jezika
14/03/2012 22:55 - Administrator
blusrcu.ba-Promoviran Bosansko-turski rječnik: Potvrđena višestoljetna povijest bosanskog jezikaBosansko-turski rječnik iz 1631. godine, autora Muhameda Hevaija Uskufija, predstavljen je danas u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Riječ je o prijepisu najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, čiji su izdavači Općina Tuzla i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.




Protekle godine navršeno je 380 godina od objavljivanja prvog Bosansko-turskog rječnika i 410 godina od rođenja njegovog autora, Tuzlaka Muhameda Hevaija Uskufija.

Govoreći o značaju ovog djela, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić kazao je da je riječ o dokumentu koji svjedoči o historiji i kontinuitetu bosanskog jezika.

Prema njegovim riječima, ovaj rječnik izuzetno je važan za BiH, jer su njime postavljeni snažni temelji bosanskom jeziku, koji ne spada u okvire niti sprskog, niti hrvatskog jezika, nego ima svoj vlastiti tok.

Kako je rekao Esad Duraković, član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, ovaj rječnik je veoma važna filološka činjenica, budući da je objavljen 1631. godine i da je autor eksplicitno naglasio da je to rječnik bosanskog jezika.

Duraković je naglasio da je ovaj dokument osobito važan u današnjem vremenu, s obzirom na to da su Bošnjaci i BiH doživjeli kulturocid, te da se osporava nominacija bosanskog jezika i dovodi u pitanje njegovo postojanje.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović kazao je da je autor ovog rječnika bio veliki pjesnik, pisac i intelektualac, te da za bosanski jezik nema važnije knjige od ove.

Dodao je da mnogi naučnici iz oblasti slavistike iz Evrope i svijeta smatraju ovaj rječnik kapitalnim djelom, naglašavajući da je dobro što niko ne osporava hrvatski i srpski jezik, ali da nije dobro što se i dalje osporava bosanski jezik.

Promocija je održana u prostorijama ANU BiH, a prisustvovali su joj brojni predstavnici akademske zajednice, te ličnosti iz kulturnog i političkog života.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=983&title=Promoviran-Bosansko-turski-rje%26%23269%3Bnik-Potvr%26%23273%3Bena-vi%C5%A1estoljetna-povijest-bosanskog-jezika