Uhapšeno pet osoba koje su u protekle tri godine skrnavile groblja po Banjoj Luci (FOTO)
22/02/2012 12:21 - Administrator
blusrcu.ba-Uhapšeno pet osoba koje su u protekle tri godine skrnavile groblja po Banjoj Luci (FOTO)Osobe su počinile šest krivičnih djela na štetu SPC, Islamske zajednice i Katoličke crkve. Banjalučka policija u posljednja tri dana uhapsila je pet osoba koje su u protekle tri godine skrnavili groblja u Banjoj Luci. Iz policije je saopšteno da su uhapšeni B.S., D.Ć., S.K., O.Ć. i jedan maloljetnik osumnjičeni da su u periodu .....

Iz policije je saopšteno da su uhapšeni B.S., D.Ć., S.K., O.Ć. i jedan maloljetnik osumnjičeni da su u periodu od 27. decembra 2008. godine do 15. septembra prošle godine počinili šest krivičnih djela povreda groba ili leša na štetu srpske Pravoslavne crkve, Islamske vjerske zajednice i Katoličke crkve u Banjoj Luci, kao i krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.



- Navedena krivična djela su izvršili na taj način što su u navedenom vremenskom periodu ulazili u pravoslavna, bošnjačka i katolička groblja, te ih skrnavili ispisujući farbom na nadgrobnim spomenicima ustaške grafite i parole u cilju izazivanja razdora i netrpeljivosti među građanima različitih vjeroispovijesti – istakli su u CJB Banja Luka.

Osim toga oni su čupali krstove iz groblja i lomili ih, zabijali ih naopako ili ih bacali u rijeku Vrbas, lomili saksije sa cvijećem i klupe.

Na ovaj način u proteklim godinama oštećena su bošnjačka groblja „Mali harem“ i Obradovac u naselju Vrbanja, pravoslavna groblja Sjenica i Rebrovac, te katoličko groblje u naselju Debeljaci.




Izvor vijesti: Dnevni Avaz

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=970&title=Uhap%C5%A1eno-pet-osoba-koje-su-u-protekle-tri-godine-skrnavile-groblja-po-Banjoj-Luci-FOTO