"Avaz" u povratničkim naseljima gdje Čađo vidi vehabije: Vjernici uplašeni, džamije prazne!
06/12/2011 18:28 - Administrator
blusrcu.ba-"Avaz" u povratničkim naseljima gdje Čađo vidi vehabije: Vjernici uplašeni, džamije prazne!Bošnjački povratnici u Banju Luku zatražit će od Ministarstva unutrašnjih poslova RS da im precizno objasni informaciju ministra Stanislava Čađe da je u 14 općina RS, među kojima su i banjalučka naselja Novoselija i Vrbanja, zabilježena "najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta", kao i da pod okriljem lova i pčelarstva obavljaju obuke rukovanja vatrenim oružjem.

Sloboda vjere

Udruženje povratnika Banje Luke taj zaključak MUP-a smatra zlonamjernim. Predsjednik Udruženja povratnika Banje Luke Kemal Gunić kaže da se radi o poslijeratnom čišćenju Bošnjaka iz RS.

- Svi smo stavljeni u jedan koš, svaki časni musliman koji iftari, a možda je lovac, koji ima i pčele, na nišanu je nečijem i to je ono što povratnici ovdje, siguran sam, ne mogu oprostiti. Za posljedice imamo samo strah, odustajanje od vjere, slobodnog vjerskog izražavanja i povratka na svoja ognjišta - naglašava Gunić.

U naselju Vrbanja do devedestih godina živjelo je oko 4.500 Bošnjaka. Do danas se vratilo 150 porodica. U lijevoj Novoseliji danas živi 47 Bošnjaka, a u Desnoj 38.

Šta kažu Srbi

Džamija u Novoseliji jučer u 12 sati bila je zaključana. I nije jedina. Zbog malog broja vjernika, podne-namaz već duže se i ne obavlja u svim džamijama svakog dana. U Vrbanjskoj džamiji, na ikindija-namazu zatekli smo svega četiri vjernika. Mještanin Vrbanje Mehmed Puškar kaže da su ljudi uplašeni.

- Šta drugo mogu, upire se prst u njih. Prije nekoliko dana povratnika je napala grupica mladića nasred ulice, slavili su rođendan i ponapijali se. Nikada ih nisu uhapsili, pa tako nisu ni procesuirali 200 slučajeva napada na džamije. Ova informacija MUP-a RS idealna je za svaki njihov naredni korak usmjeren prema nama, a radi, kako kažu, borbe protiv terorizma - kaže Puškar.

Srbi koji žive u Vrbanji i Novoseliji jučer su s nevjericom komentirali informaciju MUP-a RS.

- Nije dobro imati ekstreme ni s jedne strane. Treba reći pošteno, ja nikada nisam ni vidjela ni čula da vehabija ima po Banjoj Luci. Možda i ima, ali nisu nikome pravili probleme, a ako jesu ili planiraju, neka ih uhapse odmah, a ne lociraju. Ovo vjernika muslimana što se vratilo, poznajem i otprije rata i za njih mogu reći da s vehabijama imaju veze isto koliko i ja - kaže Milka Kremenović iz Novoselije.

Kako saznajemo, danas će u Banjoj Luci i predstavnici Američke ambasade u BiH razgovarati s muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem.

Sve podsjeća na 1992.

U ime velikog broja humanitarnih organizacija koje djeluju u prozvanim naseljima s lijeve obale Sane kod Prijedora jučer je reagirao i Sudbin Musić, mještanin i aktivista IZ Čarakovo, rekavši da je nakon ministarske "prozivke" uplašen i u strahu ne samo za sebe nego i za članove svoje porodice, ali i mještane Čarakova.

- Čađine riječi podsjetile su me na 1992. godinu - kazao je jučer uznemireno Musić. 

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=936&title=Avaz-u-povratni%26%23269%3Bkim-naseljima-gdje-%26%23268%3Ba%26%23273%3Bo-vidi-vehabije-Vjernici-upla%C5%A1eni-d%C5%BEamije-prazne