IZ očekuje 64,7 miliona KM odštete za rušenje džamija
20/02/2009 12:48 - Administrator
Vještak procijenio da je visina štete na Ferhadiji
32 miliona, a na Arnaudiji svega
15 miliona KM......

Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci za danas je zakazano objavljivanje presude u postupku "Islamska zajednica BiH protiv Republike Srpske i Grada Banje Luke". Kako je "Dnevnom avazu" izjavio advokat IZ Esad Hrvačić, IZ je uvjerena u pozitivan ishod procesa, s obzirom na neoborive dokaze koji su izneseni tokom sudskog postupka.

Islamska zajednica tužila je RS i Banju Luku zbog rušenja 14 banjalučkih džamija 1992. i 1993. godine. U odštetnom zahtjevu traži nadoknadu štete od 64,7 miliona KM. Jedan od ključnih dokaza za IZ jeste činjenica da su svi vjerski objekti uništavani planski i u vrijeme policijskog sata.

O tome svjedoči i Regulacioni plan Grada iz 1994. godine, u kojem se na mjestu vjerskih objekata navodi zelena površina, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz katastra su izbrisane sve džamije.

Islamska zajednica najprije je u ovom postupku očekivala nadoknadu štete od 85 miliona KM, računajući i kulturno-historijsku vrijednost porušenih vjerskih objekata. Međutim, sudski vještak štetu je procjenjivao posebnom metodom, izostavljajući tu vrijednost, a IZ nije imala legitimitet da tužbeni zahtjev usmjeri i na nematerijalnu štetu.

Tako je procijenjena visina štete na dvije najpoznatije banjalučke džamije Ferhadiji i Arnaudiji 32 miliona, odnosno svega 15 miliona KM.

Tužena strana uložila je prigovor na postojanje aktivne legitimacije, odnosno mišljenja je da IZ nije dokazala da je legitimisana za učešće u ovoj parnici, da je tužba zastarjela i da RS u vrijeme rušenja nije postojala te da se jedino može tužiti BiH. Tužba je podnesena 2000., ali je prvo ročište zakazano tek sedam godina kasnije, nakon odluke Ustavnog suda BiH.


 
Autor: V. STEVANOVIĆ
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=90&title=IZ-o%26%23269%3Bekuje-647-miliona-KM-od%C5%A1tete-za-ru%C5%A1enje-d%C5%BEamija