Drago Kos: "BiH je na crnoj listi za korupciju"
14/12/2008 11:58 - nookie
BiH je u najgoroj situaciji u Evropi, jer nema borbe protiv korupcije, tvrdi predsjednik Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope.

Drago Kos je naglasio da je BiH jedina zemlja u okruženju u kojoj borba protiv korupcije postoji samo kao dio opšte borbe protiv kriminala i nema posebnih aktivnosti.

"Situacija je teška, nema specijalizovanog tijela za borbu protiv korupcije i veoma sam zabrinut. Faktički, uopšte nema fokusirane borbe za suzbijanje. Postoji samo ono što rade policija i tužilaštvo, što se odnosi na krivična djela, ali korupcija nije samo i nije uvijek samo krivično djelo", objasnio je Kos.

On je rekao da je korupcija u regiji znatno veća nego u Evropi, a BiH se nalazi u najgoroj mogućoj situaciji, jer se i ne zna pouzdano kakva je situacija.

"BiH nije provela ni UN-ovu konvenciju o korupciji i sve to govori ne samo da je ima, nego i da nema volje da ona bude suzbijena, a to je dosta opasnije od problema korupcije", rekao je Kos. On smatra da najviše korupcije u BiH ima tamo gdje dolazi do spoja javnih sredstava, budžeta i privatnih interesa.

"Znači, javne nabavke. To je uvijek kritično područje i korupcija na lokalnom nivou, gdje nema neke efektivne kontrole šta se radi na funkcijama", istakao je Kos.

GRECO je tijelo koje ima više od 50 država članova i nadgleda borbu protiv korupcije.

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=9&title=Drago-Kos-BiH-je-na-crnoj-listi-za-korupciju