Ramazan u Banjoj Luci: Kandilji ponovo svijetle sa munare Ferhadija džamije
16/08/2011 23:02 - Administrator

blusrcu.ba-Ramazan u Banjoj Luci: Kandilji ponovo svijetle sa munare Ferhadija džamijeOvo prvi put da kandilji sijaju sa munare koja je svakim danom sve veća, kaže Kasim Mujićić. Ramazanski kandilji s prvim zalaskom sunca pale se na svim džamijskim munarama u....



Ramazanski kandilji s prvim zalaskom sunca pale se na svim džamijskim munarama u Republici Srpskoj, a od ove godine i na najznačajnijoj - Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci. Tako je za "Dnevni avaz" potvrdio Kasim Mujićić, predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka.

Istina, kako je naglasio, Medžlis Islamske zajednice ovu džamiju nije nikada ni u jednom segmentu izostavljao iz redovnih vjerskih aktivnosti, čak ni nakon devedesetih godina, kada više nije fizički ni postojala na svojim temeljima.

- Mi smo kandilje palili zadnje tri godine sigurno, ali je ovo prvi put da oni sijaju sa munare koja je svakim danom sve veća. Prizor i osjećaj se ne daju opisati. Veličanstveno - dodao je on.

Značajan broj vjernika je tokom juna i jula posjetio Ferhadija džamiju, na kojoj se paralelno izvodi više faza izgradnje, poput munare, šadrvana i stare česme, kapije i ograde, oslikavanja jednog dijela unutrašnjosti. U mjesecu ramazanu, u odnosu na ostale džamije u RS, veći je broj Banjalučana iz dijaspore i stranih državljana - turista klanjalo ili prisustvovalo teravih- namazu.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, bila je središnji objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. 

U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i tri turbeta;  Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune te njegovih barjaktara, željezna i kamena ograda s česmom u kutu, šadrvan i mezarje u vrtu, a zatim  je kompleks dopunjen i sa sahat kulom. Džamija je bila 18 metara široka, 14 metara dugačka, a vrh kupole je bio 18 metara visok. Sama munara džamije bila je 43 metra visoka. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Djelimično je bila uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine od četničkih hordi. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. Dan rušenja Ferhadije u Bosni i Hercegovini je proglašen kao službeni Dan džamija.

 
Izvor vijesti: Dnevni Avaz

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=859&title=Ramazan-u-Banjoj-Luci-Kandilji-ponovo-svijetle-sa-munare-Ferhadija-d%C5%BEamije