Iz dijaspore stiglo 800 milijuna maraka
09/08/2011 11:33 - Administrator
blusrcu.ba-Iz dijaspore stiglo 800 milijuna marakaU BiH je u prvom kvartalu ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, iz dijaspore stiglo 799,8 milijuna KM, što je za 55 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom kvartalu prošle godine vrijednost doznaka je iznosila 744,3 milijuna KM - naveli su u CB BiH i dodali da ovi podaci uključuju i formalnu procjenu dijela transfera koji se dostavljaju neformalnim kanalima i sastavni su dio platnog bilansa BiH.  

Ovi podaci pokazuju da je financijska pomoć iz inozemstva rođacima u BiH, nakon tri godine, konačno se počela povećavati.

Globalna kriza je ostavila značajne posljedice i na financijsku moć građana BiH u inozemstvu, pa su, prema službenim podacima, od 2008. godine doznake rođacima u BiH značajno smanjene, piše Glas Srpske. 

Prema službenim podacima, prije recesije, odnosno 2007. godine novčane pošiljke iz inozemstva koje primaju građani u BiH dostigle su 2,7 milijardi KM. Od toga je nešto više od 1,4 milijarde KM primljeno preko banaka i kompanija za transfer novca, dok je nešto manje od 1,3 milijarde KM dostavljeno neformalnim kanalima i osobno uručeno stanovnicima u BiH. Doznake su 2004. godine iznosile 2,31 milijardu maraka.

Izvor vijesti: dnevnik.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=856&title=Iz-dijaspore-stiglo-800-milijuna-maraka