Temperature na asfaltu više od 40 stepeni: Tropske vrućine u BiH
12/07/2011 07:49 - Administrator

blusrcu.ba-Temperature na asfaltu više od 40 stepeni: Tropske vrućine u BiHBanja Luka za vikend, poslije Mostara i Podgorice, bila najtopliji grad na Balkanu. Talas tropskih vrućina zapljusnuo je našu zemlju, a vrijeme će biti slično onom kakvo smo imali za vikend.



Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ovakvo vrijeme trajat će tokom cijele ove sedmice, a temperature će na termometrima dosezati podiok od 38 stepeni, dok će na asfaltu biti više od 40 stepeni Celzija.

Izuzetno toplo

Osim dnevnih toplotnih udara, najavljene su i tropske noći. Za danas je u zapadnim krajevima BiH prognozirano kratkotrajno naoblačenje, dok će u ostatku države biti izuzetno toplo. U srijedu i četvrtak temperature će se, također, penjati do 38 stepeni, kažu meteorolozi.

Oni dodaju da bi se narednih dana svi trebali pridržavati savjeta ljekara o što manjem izlaganju suncu jer će UV zračenje biti izuzetno visoko.

- Interesantno je da je Banja Luka tokom vikenda, poslije Podgorice i Mostara, bila najtopliji grad na Balkanu i, prema sadašnjim prognozama, tako će ostati i narednih dana - kaže meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Draško Rudan.

Temperatura u ovom gradu jučer je iznosila 39 stepeni, ali su mjerenja u gradskom saobraćaju i centru grada bila još viša. Noći u Banjoj Luci su, također, tople. S nedjelje na ponedjeljak u 23 sata izmjereno je 26 stepeni.

Toplotni udari

Broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama u BiH posljednjih dana je povećan. Osim kolapsa, povećan je broj srčanih i moždanih udara, vrtoglavica, otežanog disanja, psihičkih smetnji...  Ljekari građanima savjetuju da se klone sunca od 11 do 17 sati.

Pojašnjavaju da se u ovakvim tropskim danima mogu javiti grčevi zbog gubitka elektrolita, odnosno tečnosti iz organizma putem znoja, a moguće su sunčanice i toplotni udari.


Nositi šešire i flašu vode

Ljekari upozoravaju da radnici koji rade na otvorenom moraju obavezno zaštititi glavu od direktnog izlaganja suncu. Najbolje je nositi kape ili šešire. Treba piti puno tečnosti, a najbolje su voda i limunada.

Preporuka za sve one koji koriste javni gradski prijevoz ili rade na otvorenom je da uz sebe imaju flašu vode.

Puna gradska kupališta

Osvježenje od tropskih vrućina većina građana BiH i jučer je potražila na rijekama, jezerima, lokalnim bazenima... Gradska kupališta u Sarajevu, Banjoj Luci, Bihaću i drugim gradovima od vikenda su puna kupača.

S obzirom na najavljene prognoze, kupača će narednih dana biti još više.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=833&title=Temperature-na-asfaltu-vi%C5%A1e-od-40-stepeni-Tropske-vru%26%23263%3Bine-u-BiH