Povećan broj odjavnih djelatnosti
16/02/2009 17:29 - BanjaLukauSrcu
Odjeljenje za privredu Administrativne službe Grada od
1. septembra prošle do 21. januara ove godine izdalo
je 445 rješenja kojima se trajno odjavljuje djelatnost
i 75 rješenja o privremenoj odjavi djelatnosti.


U proteklih nekoliko mjeseci, kako navode iz Odjeljenja za privredu, broj odjava je povećan, ali se ne znaju pravi razlozi, jer stranke prilikom podnošenja zahtjeva nisu dužne da navedu razlog odjavljivanja.

U Odjeljenju smatraju da je jedan od osnovnih razloga povećanog broja odjava nelojalna konkurencija.

- Banja Luka je urbana sredina i po pitanju radnji i zanatskih djelatnosti dosta je razvijena, a dolaskom velikih trgovačkih lanaca prirodan slijed događaja je da se radnje gase - pojašnjavaju u Odjeljenju za privredu.

Na području grada, prema pokazateljima iz registra izdatih rješenja za obavljanje samostalne djelatnosti, registovano je 5.879 aktivnih samostalnih radnji.

Odjeljenje za privredu je u toku 2008. godine izdalo ukupno 790 rješenja kojima se odobrava obavljanje samostalne djelatnosti, a istovremeno je doneseno i 774 rješenja kojima se trajno odjavljuje djelatnost.

Odjeljenje je u toku 2008. godine izdalo i 141 rješenje o privremenoj odjavi djelatnosti.

U Asocijaciji samostalnih trgovinskih radnji regiona Banja Luka ističu da je povećano zatvaranje radnji samo početak i da su prognoze mnogo sumornije.

- Razloga za odjavu djelatnosti ima mnogo, a u prvom redu to su fiskalne kase, a onda i velike trgovačke kuće koje imaju niže cijene. Tako ljudi u malim prodavnicama kupuju samo najneophodnije kao što su hljeb i mlijeko, a kada je veća kupovina u pitanju, odlaze tamo gdje je jeftinije - pojašnjavaju u Asocijaciji.

U odjavama djelatnosti prednjače samostalne trgovinske radnje, a slijede ih i radnje registrovane kao samostalne zanatske radnje i ugostiteljske djelatnosti.

(Srna)
Izvor vijesti: Banjalukalive
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=83&title=Pove%26%23263%3Ban-broj-odjavnih-djelatnosti