SJEĆANJE NA GOLGOTE: Nastavljen Marš mira
09/07/2011 20:10 - Administrator
blusrcu.ba-SJEĆANJE NA GOLGOTE: Nastavljen Marš miraIz Nezuka je u opštini Sapna krenula kolona od oko 6.000 učesnika Marša mira ka Potočarima, gdje će stići dan uoči dženaze u Memorijalnom centru.



Marš mira se organizuje u znak sjećanja na patnje i golgote kroz koje su prošle žrtve srebreničkog genocida. Kolona će na putu dugom oko 100 km proći i pored brojnih masovnih grobnica u kojima se pronađeni posmrtni ostaci podrinjskih Bošnjaka. Tokom ovog pješačenja kolona je prošla kraj jedne od najvećih sekundarnih masovnih grobnica - grobnice na Crnom vrhu.

Učesnici Marša mira u Kamenici kod Zvornika proveli su prvu noć. Druga dionica, prema mjestu Mravinjci, duga je oko 30 kilometara.

Povodom šesnaeste godišnjice genocida u Srebrenici biciklisti iz BiH i još osam zemalja krenuli su na memorijalni maraton. Oko 270 učesnika biciklističkog maratona sa Gradskog trga u Bihaću uputilo se prema Srebrenici. Bišćanima su se pridružili biciklisti iz drugih gradova naše zemlje i dijaspore, Slovenci, Turci i Amerikanci. U isto vrijeme na štafetno trčanje krenuli su i pripadnici policije USK-a.

Izvor vijesti: BL!N Magazin

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=828&title=SJE%26%23262%3BANJE-NA-GOLGOTE-Nastavljen-Mar%C5%A1-mira