Revitalizacija nacionalnog spomenika: Banja Luka pravi hotel od Kastela
12/06/2011 17:47 - Administrator

blusrcu.ba-Revitalizacija nacionalnog spomenika: Banja Luka pravi hotel od KastelaZa investiciju potrebno 8,9 miliona maraka. Banjalučka tvrđava Kastel, jedna od najstarijih građevina u BiH i historijsko jezgro grada na Vrbasu, sve je bliže revitalizaciji na koju stoljećima čeka! 



Naime, Grad Banja Luka uputio je poziv potencijalnim investitorima za učešće u realizaciji projekta pod nazivom "Remodelacija i revitalizacija tvrđave Kastel u Banjoj Luci, prostorna cjelina 1 - i to - hotel s pratećim sadržajima."
 
Zajednički poduhvat

To znači da bi artiljerijska kasarna Kastela možda već i do kraja sljedeće godine trebala postati hotel. Tako bi dio kulturno-historijskog spomenika BiH bio u vlasništvu i upravljanju javno-privatnog partnerstva. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika tvrđava Kastel proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Kako saznajemo, troškovi za adaptaciju tvrđave u hotel s pratećim sadržajima iznose ukupno 8,9 miliona maraka. Planirano je da investicija bude zajednički poduhvat u kojem grad Banja Luka obezbjeđuje, za sada, samo građevinsku dozvolu.

Ova saznanja "Dnevnom avazu" potvrdio je i Milenko Šajić, portparol Administrativne službe Grada Banje Luke.

- Historijski izgled Kastela neće biti narušen. Mi ćemo hotel graditi tako da on ne narušava i uklapa se u čitav ambijent. Počinjemo od najrustičnijeg dijela tvrđave. Javno-privatno partnerstvo je neophodno jer Grad nema taj novac za ulaganje - objasnio nam je Šajić.

Veliki objekat

Grad Banja Luka do prije nekoliko godina nije imao nadležnosti nad Kastelom, ali su odlukom Vlade RS gradske vlasti preuzele brigu o tvrđavi i to od Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS.

Impresivna tvrđava, ukupne površine od čak 48.000 kvadratnih metara, od toga 26.610 kvadrata unutar bedema, i u doba odgovornosti Zavoda nije imala odgovarajući tretman.

Sagrađena u rimsko doba

Artiljerijska kasarna je objekat značnijih dimenzija, podignut oko 1865. godine na sedrenom podzidu i smješten na prostoru ispred devetog bastiona na obali Vrbasa. Objekat je građen od kamena.

Postoji malo informacija o tome ko i kada je sagradio Kastel, ali, prema mnogim procjenama, tvrđavu su najvjerovatnije sagradili Rimljani u trećem stoljeću, iako neki nalazi tvrde da je podignuta kasnije, tj. u devetom stoljeću nove ere.

Sa svih strana opasana je kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje.

Geološke iskopine raznolikih predmeta i novca na području grada kojim su se služili Rimljani učvršćuju tezu da se na mjestu tvrđave nalazilo rimsko vojničko naselje Castra.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=817&title=Revitalizacija-nacionalnog-spomenika-Banja-Luka-pravi-hotel-od-Kastela