Banja Luka: Na institucijama RS nema obilježja BiH
15/02/2009 12:02 - BanjaLukauSrcu
Ni na jednom od natpisa institucija u Republici Srpskoj nema
obilježja Bosne i Hercegovine, pa čak ni naziva države u kojoj
se nalaze. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS u ranijim
mandatima nekoliko puta je pokretao raspravu o tome.
Šef Kluba Edin Ramić kaže za "Dnevni avaz" da
odgovor nikada nisu dobili.

Republika Srpska se na svaki način nastoji definirati kao država. Međutim, mi ćemo i dalje potencirati ovaj problem i tražiti od nadležnih da poštuju prava svih konstitutivnih naroda u RS - kaže Ramić.

Djelimičnim krivcem za to smatra i međunarodnu zajednicu, navodeći da su njeni predstavnici svjesni da se takvim postupcima krše prava Bošnjaka i Hrvata i pokazuje nepoštovanje prema njima kao ravnopravnom narodu.

Banjalučki advokat Miroslav Mikeš kazao je za "Dnevni avaz" da tokom svog dugogodišnjeg rada u tijelima Narodne skupštine RS nikada nije čuo da su predstavnici Bošnjaka i Hrvata imali prigovor na ovakvu situaciju.

- Ne želim reći da ne treba da stoji BiH a ispod toga RS, ali zaista nisam na to baš obraćao pažnju. Prema mom mišljenju, ne vidim apsolutno nikakvu smetnju da na svim entitetskim institucijama ne piše BiH - RS, jer u Ustavu BiH piše da je BiH država sastavljena od dva entiteta FBiH i RS - smatra Mikeš.

Kada bi se problem šire tumačio, navodi, mogao bi se svrstati i pod kršenje vitalnog
nacionalnog interesa, ali budući da se radi o nepostojanju naziva BiH na natpisima entitetskih institucija, to je pitanje da li se država poštuje ili ne.

OHR: Uzajamno poštovanje

- Podrška Dejtonskom sporazumu uključuje poštovanje i države i njenih entiteta. Oni koji pozivaju na poštovanje entiteta moraju poštovati i državu, a oni pozivaju na poštovanje države moraju poštovati entitete - odgovor je koji smo dobili iz OHR-a.

Autor: V. STEVANOVIĆ
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=80&title=Banja-Luka-Na-institucijama-RS-nema-obilje%C5%BEja-BiH