Muslimankama u policiji FBiH hidzab dopušten u RS ne
11/02/2009 14:30 - BanjaLukauSrcu
Nakon što je sarajevski «Dnevni avaz» u nedjelju objavio vijest
o tomu da je policijskim službenicama u Bosni i Hercegovini
dopušteno tijekom obavljanja dužnosti nositi maramu za
pokrivanje kose tzv. hidžab (hijab), priču je preuzelo i
bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog
Večernjeg lista.

Sve je počelo vijeću koju su prenijele brojne svjetske novinske agencije o tomu da je policajkama - muslimankama u Velikoj Britaniji dozvoljeno nošenje hidžaba. U britanskoj policiji radi značajan broj muslimanki, a Vlada ove zemlje potez je povukla u namjeri da pridobije povjerenje brojnih muslimanskih zajednica. U britanskoj policiji odobravanje nošenja hidžaba objašnjavaju činjenicom da su dosadašnja pravila o odorama odvraćala značajan broj muslimanki od rada u policiji. Policajke će preko marame moći nositi još i standardnu kapu. Pored Velike Britanije, odnedavno je i muslimankama - policajkama u Norveškoj dozvoljeno nošenje hidžaba tijekom obavljanja dužnosti.

 

U Bosni i Hercegovini, odnosno njezinom većem entitetu, to je također dopušteno:
- To nije zabranjeno, kada je u pitanje samo pokrivanje kose. Kada je u pitanju pokrivanje lica to je nešto drugo, jer lice policijskog službenika mora biti otkriveno. Do sad nismo imali takvih zahtjeva, a ako bi ih bilo ne bilo nikakvih problema, jer je uredno i odgovara propisima, kazao je Dragan Mioković, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.
Dodao je da se policajkama koje imaju dužu kosu preporučuje da je skupe i stave pod šapku.
Ipak u manjem bh. entitetu stvari stoje drugačije. Večernji list piše da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a strogo definiralo kako se jedan policijski službenik ili policajka može odijevati, i sukladno tome nošenje nekih novih odjevnih detalja, kao što je hidžab, nije dopušteno.

 

Uz suknju, hlače, policijsku šapku, ili u postrojbama za posebne namjene kapu tzv. beretku, prema tvrdnjama načelnika MUP-a RS-a za kriminal Gojka Vasića, uz službenu policijsku odoru nije dopušteno nositi ništa drugo.

 

Priča o pravu na nošenje marama muslimankama koje obavljaju javnu službu bila je aktualna i prije dvije godine, nakon što je politički sukob u Brčko distriktu izazvalo oblačenje Šemse Ahmetspahić, pedagoga u 10. osnovnoj školi u selu Šatorovići kod Brčkog, koja u školu dolazila kose prekrivene maramom.
Također, mediji su se bavili i pitanjem treba li muslimankama dopustiti fotografiranje za osobne dokumente s maramom.
Kada je riječ o odijevanju policijskih službenika, zanimljiva je bila i priča o nekim pripadnicima policijskih agencija u BiH koji su svoj posao obavljali odjeveni u potkraćene hlače.

 

No, dok se ipak većina islamskih teologa slaže u tome da je nošenje marame obveza za žene, nošenje potkraćenih hlača karakteristično je samo za jedno, vehabitsko tumačenje islama.

Izvor vijesti: Pincom info

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=78&title=Muslimankama-u-policiji-FBiH-hidzab-dopu%C5%A1ten-u-RS-ne