Još godinu dana za legalizaciju objekata
03/04/2011 20:12 - Administrator
blusrcu.ba-Još godinu dana za legalizaciju objekataGrađani Banjaluke koji nisu predali zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata moći će to da učine u narednih godinu dana, rekla je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u gradskoj Administrativnoj službi Verica Kunić. Kunićeva je navela da, prema procjenama, na području grada ima od 15 do 20 hiljada bespravno izgrađenih objekata.

"Ova brojka obuhvata i kategorije bespravnih graditelja koji su zaista u stanju socijalne potrebe, a postoje i investitori koji su gradili za tržište i za dobit", izjavila je Kunićeva nakon usvajanja Odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na području grada.

Prema njenim riječima, donošenjem ove odluke naknade za uređenje građevinskog zemljišta i naknade za rentu biće plaćane u punim iznosima, koliko plaćaju i investitori koji danas grade ili su juče izgradili legalni objekat.

"Plaćanje na rate i dalje ostaje, jer to pravo imaju i investitori koji danas grade, ali više neće biti beneficija i popusta", navela je Kunićeva.

Ona je dodala da prema novom zakonu koji definiše nadležnosti inspekcije, a koji je stupio na snagu polovinom prošle godine, inspektor ima pravo i mogućnost da onog trenutka kada uoči početak gradnje bez odobrenja odmah može da naloži rušenje bez prethodnog upućivanja na legalizaciju.

"Poštujući zakon o uređenju prostora i građenju, svi koji ne podnesu zahtjev biće predmet uklanjanja", istakla je Kunićeva.

(Srna)  
Izvor vijesti: www.banjalukalive.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=758&title=Jo%C5%A1-godinu-dana-za-legalizaciju-objekata