Banjalučki studenti najavljuju proteste
27/03/2011 13:45 - Administrator

blusrcu.ba-Banjalučki studenti najavljuju proteste
Protesti studenata Univerziteta u Banjoj Luci po svemu sudeći bit će održani 11. maja. Protesti studenata Univerziteta u Banjoj Luci po svemu sudeći bit će održani 11. maja, saopćila je u subotu neformalna grupa građana "Glas naroda".



Kada se prije mjesec dana pojavila informacija o mogućem povećanju školarina i cijena u studentskim domovima, putem društvene mreže Facebook aktivirana je grupa "Protesti studenata u BL" , koja akademce poziva na proteste ne samo zbog povećanja cijena u domovima i školarina već i zbog malih smještajnih kapaciteta.

Studenti traže da do maja počne izgradnja novih paviljona u studentskom kampusu.

Nakon obećanja Vlade RS-a da neće doći do povećanja školarina i cijena u domovima, broj korisnika Facebooka koji su potvrdili dolazak na proteste nije opao, već i dalje raste, tako da su dolazak do sada potvrdila 2.204 korisnika, a da će možda prisustvovati navelo je 613 korisnika društvene mreže.

Među studentima Univerziteta u Banjoj Luci pojavila se i informacija da je Nikola Dronjak, koji je napisao grafit na zidu prvog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla", kako se navodi u saopćenju, dobio razne privilegije i iskoristio nezadovoljstvo studenata.

„U četvrtak se na sjednici Predsjedništva Studentskog parlamenta raspravljalo o ovom pitanju, a predsjednica Studentskog parlamenta Danica Kojić potvrdila je da je Nikola Dronjak imenovan za v. d. člana Upravnog odbora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS-a“, navodi se u saopćenju.

„Neki od članova su potvrdili da je na intervenciju vlasti Dronjak dobio smještaj u Studentskom centru mimo konkursa, iako nema pravo jer obnavlja godinu“, navodi se takođe u ovom saopćenju potpisnaom kao "Grupa studenata".

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=751&title=Banjalu%26%23269%3Bki-studenti-najavljuju-proteste