Isto piće plaćaju različito
09/02/2009 23:08 - BanjaLukauSrcu
Banjalučani u kafićima svakodnevno mogu da dobiju
različite račune, jer cijena kafe, kao i drugih pića, nije
svuda ista. U nekim lokalima piće je poskupjelo,
dok se u drugim cijena već par mjeseci
nije mijenjala.


Vlasnici banjolučkih kafića i restorana samostalno određuju koliko će šta da košta.

- Radi se o slobodnom formiranju cijena. Svaki objekat, u zavisnosti od lokacije, ali i profita koji ostvaruje, određuje i pravi svoj cjenovnik - rekao je sekretar Udruženja samostalnih privrednika Slavko Kojić.

Cijena kafe je različita u velikom broju kafića i kreće se od jedne do dvije marke.

- U kafićima u centru grada cijena kafe je od 1,5 do dvije marke. Kafa u piceriji "Marčelo" košta dvije marke, dok u obližnjim kafićima, kao što su "Glamur", "Fokus" i "Portabelo", kafa košta 1,5 maraka, a u kafiću "Flores" 1,8 KM - kaže jedan od konobara.

Vlasnici kafića smatraju da svako treba sam da odredi cijene.

- Ako u nekom objektu kafa košta pet maraka i tamo svejedno dolaze gosti, onda ne razumijem zašto to nekome smeta. Onaj ko nema para ne mora ni da dolazi i tu pije kafu - kaže vlasnik jednog banjolučkog kafića.

Građani smatraju da cijene kafe treba da budu jednake, jer je riječ o istom piću. Kažu da se cijena razlikuje čak i u kafićima koji se nalaze na istoj lokaciji.

- Nije potrebno da se mijenjaju cijene, posebno kada su u pitanju kafići na istim lokacijama. Smatram da to nije dobro za ugostiteljske objekte. Finansijska situacija je takva da je i kafa postala luksuz - rekla je Marija Jeftović.

Sličnog mišljenja je i njen sugrađanin Borislav Aleksić.

- Svakodnevno posjećujem kafiće i obavezno pijem kafu, tako da sam upoznat sa svim cijenama u banjolučkim kafićima. Smatram da svi vlasnici i ugostitelji treba da usklade cijene, jer je to pošteno prema njihovim mušterijama - ističe Aleksić.

Formiranje cijena

U Udruženju samostalnih privrednika kažu da se na slobodno formiranje cijena ne može puno uticati.

- Kafa je napitak koji konzumiraju i mlađe i starije osobe, ali nije neophodan. Trebalo bi se zabrinuti o cijenama osnovnih životnih namirnica, koje često variraju, a bez kojih se ne može, kao što su hljeb i mlijeko - dodao je Kojić.


Izvor vijesti: Banjalukalive
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=75&title=Isto-pi%26%23263%3Be-pla%26%23263%3Baju-razli%26%23269%3Bito