I dalje redovi za pasoše
04/02/2011 10:03 - Administrator
blusrcu.ba-I dalje redovi za pasošeBanjolučani koji žele da postanu vlasnici biometrijskog pasoša za to i dalje moraju da čekaju u redovima. Iako je od vizne liberalizacije prošlo gotovo tri mjeseca gužve u CIPS su velike što zbog mnogo zainteresovanih za nove pasoše, što zbog pada sistema u šalter-sali CIPS-a.

Prema podacima CJB Banja Luka u oktobru 2010. godine podneseno je 4.454 zahtjeva za izdavanje biometrijske putne isprave, a nakon ukidanja viza taj broj se znatno povećao.

- U novembru prošle godine podnesena su 15.492 zahtjeva, a u decembru 11.420 zahtjeva. Slična situacija je i u prvom mjescu ove godine kada je 9.537 građana predalo zahtjev - naveo je načelnik ovog centra, Darko Ćulum.

On je govorio i o problemima s kojima su se susretali zaposleni, što je u velikoj mjeri usporavalo rad.

- Prilikom obrade podataka za izdavanje putne isprave od ukupnog broja predatih zahtjeva, oko deset odsto ne ode istovremeno sa ostalim zahtjevima u proces izrade. To su lica koja su predala zahtjev za izdavanje biometrijske putne isprave, ali ne raspolažu s tačnom informacijom u kojem matičnom uredu se vode u knjizi rođenih i knjizi državljana - pojasno je Ćulum.

Kako bi građani izbjegli ove probleme iz CJB Banja Luka poručuju da prije predaje zahtjeva provjere u kojem matičnom uredu se vode.

Portparol CJB, Gospa Arsenović, rekla je da su građani zainteresovani za izdavanje ove putne isprave posljednjih dana morali uzimati u obzir i velike gužve u CIPS-u zbog čestog pada računarskog sistema.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) potvrdili su da je otežan rad sistema za izdavanje putnih isprava zbog instalacija aplikacija za dostavu podataka iz mreže diplomatsko-konzularnih predstavništva.

- U prethodnom periodu prilikom evidentiranja JMB od strane nadležnih organa na zahtjev mreže diplomatsko-konzularnih predstavništva često su se javljale greške prilikom upisivanja podataka u ovu mrežu - obrazložila je Amila Opardija, stručni savjetnik za odnose s javnošću ove agencije.

U banjolučkim turističkim agencijama ističu da je ukidanje viza povećalo zainteresovanost za putovanja u evropske metropole.

- U troškove putovanja više nije uključena procedura oko dobijanja vize i plaćanja za vizu tako da su i aranžmani povoljniji. U prethodnom periodu je vladalo veliko interesovanje za šoping-ture za Grac, a isto tako imamo dosta rezervacija za putovanja za 8. marta - rekla je Maja Lakić, službenica iz Odjeljenja prodaje Turističke agencije "Sebastijan".

Izvor vijesti: Fokus

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=716&title=I-dalje-redovi-za-paso%C5%A1e