BANJA LUKA: Drugi smrtni slučaj uzrokovan gripom H1N1
23/01/2011 21:16 - Administrator
blusrcu.ba-BANJA LUKA: Drugi smrtni slučaj uzrokovan gripom H1N1Osoba mlađe životne dobi preminula je danas u Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka i to je drugi smrtni slučaj u RS-u. U tu zdravstvenu ustanovu primljena je 18. januara, iz druge bolnice u RS-u, gdje je liječena od gripoznog stanja, visoke temperature praćene kašljem, otežanim disanjem i iskašljavanjem krvavog sadržaja. 

bog pogoršanja navedenih tegoba osoba je upućena u Jedinicu intenzivne medicine (JIM) KC Banja Luka, a pod uputnom dijagnozom masivnog zapaljenja pluća.

Potvrđena joj je zatim dijagnoza gripe A (H1N1) visoko sofisticiranom metodom u Institutu „Torlak“ Beograd.

Odmah po prijemu u JIM, urađena je sva propisana dijagnostika, a zbog pogoršanja plućne funkcije stavljena je na vještačka pluća (mehaničku ventilaciju).

Osim gojaznosti, koja je kod ovih bolesnika favorizujući faktor, osoba je u djetinjstvu bolovala od bronhitisa i pušač je. Druga značajna akutna ili hronična oboljenja osoba nije imala.

Unatoč svim preduzetim mjerama i terapijskim protokolima propisanim za liječenje gripe A H1N1, umrla je 23. januara u 13 sati, saopćeno je iz KC Banja Luka.

(FENA/em)

Izvor vijesti: BLIN/em
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=707&title=BANJA-LUKA-Drugi-smrtni-slu%26%23269%3Baj-uzrokovan-gripom-H1N1