Osuda napada na Salimija džamiju u Banjoj Luci
19/01/2011 21:40 - Administrator
blusrcu.ba-Osuda napada na Salimija džamiju u Banjoj LuciPrilikom posljednjeg napada pričinjena je mala materijalna šteta, ali je moralna neprocjenjiva, konstatirao je glavni imam Islamske zajednice u Banjoj Luci Muris ef. Spahić. Predstavnici Međureligijskog vijeća u BiH posjetili su danas harem Salimija džamije u Banjoj Luci, koji je bio meta napada 12. januara, te osudili taj vandalski čin. 

Tom prilikom su oštećena dva nadgrobna spomenika, a počinioci još nisu pronađeni. 

Napad na vjerske objekte i dalje je problem koji je, ukazano je prilikom posjete, teško spriječiti, a kada se takvo nešto dogodi počinioci u većini slučajeva prođu nekažnjeno. 

- Prilikom posljednjeg napada pričinjena je mala materijalna šteta, ali je moralna neprocjenjiva, konstatirao je glavni imam Islamske zajednice u Banjoj Luci Muris ef. Spahić. 

Stoga je i uslijedila posjeta predstavnika Međureligijskog vijeća u BiH da pokažu da oni kao vjerski lideri i vjerske zajednice mogu skupa, te da, kako je dodao, pošalju poruku i drugima da treba graditi budućnost na mirnim osnovama. 

Međureligijsko vijeće BiH je u novembru prošle godine pokrenulo projekt Monitoring napada na vjerske objekte, s ciljem da se osude napadi na bilo koji vjerski objekt i zatraže istrage.

Izvršni sekratar tog vijeća Emir Kovačević naglašava da će svaku prijavu koju dobiju o napadu evidentirati i pomno pratiti proces istrage. 

- Do sada smo imali 13 prijava i izašli na osam lokacija. Uvijek smo imali dobar odziv vjerskih službenika, što govori o njihovoj solidarnosti, ukazao je Kovačević. 

Današnjoj posjeti džamiji Slamiji prisustvovali su i predstavnici Grada Banje Luke, a šef Odsjeka za nacionalne manjine i vjerska pitanja Vladimir Ćukelić najoštrije je osudio ovaj vandalski čin. 

Riječi osude iznijeli su i predstavnici Katoličke crkve i izrazili nadu da će ovakvi incidenti prestati na ovim prostorima.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=704&title=Osuda-napada-na-Salimija-d%C5%BEamiju-u-Banjoj-Luci