Imovina vodećih političara u BiH (www.izaberi.ba)
21/12/2010 19:53 - Administrator
blusrcu.ba-Imovina vodećih političara u BiH (www.izaberi.ba)
Znate li koliko imaju? Baza podataka imovine vodećih političara u BiHCentar za istraživačko novinarstvo stavio je na mrežu najpotpuniju bazu podataka o prohodima, pokretnoj i nepokretnoj imovini 119 političara iz vladajućih i opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini.


Bazu podataka čine i informacije o njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri, te podaci o štednim ulozima, kreditima kao i udjelima političara u preduzećima, uključujući i dionice. Date su i informacije o policijskim istragama, tužbama i sudskim presudama protiv političara i njihovih firmi.

U bazi podataka dostupno je i više od 900 dokumenata – vlasničkih listova za zemljišta, stanove, poslovne objekte, te dokumenata o vlasničkom udjelu političara u preduzećima, imovinskih kartona koje su funkcioneri podnijeli Centralnoj izbornoj komisiji i Komisiji za izbor članova Vijeća ministara BiH.

Političari su birani prema političkom stažu, i funkcijama koje obavljaju u institucijama i strankama. Podaci o političarima prikupljeni su iz službenih dokumenata, a kontaktirani su i kabineti funkcionera, političke partije, škole i fakulteti, te preduzeća i institucije u kojima su radili.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su sve političare i lično kontaktirali. Većina je pristala na razgovor. Manji dio nije želio odgovarati na pitanja novinara CIN-a, dok su neki odbili svaki vid saradnje.

Bazu podataka možete naći na stranici www.izaberi.ba/

Izvori vijesti: Sarajevo-x

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=687&title=Imovina-vode%26%23263%3Bih-politi%26%23269%3Bara-u-BiH-www-izaberi-ba