Sporni simboli u više od 500 škola širom BiH
02/02/2009 12:26 - BanjaLukauSrcu
Kriterij za školske simbole ne zadovoljava više od 500 osnovnih, područnih i sr...........

Kriterij za školske simbole ne zadovoljava više od 500 osnovnih, područnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. 

U Fondaciji lokalne demokratije (FDL) tvrde kako više od 80 škola u BiH ne zadovoljava ni Kriterij za školske nazive, a više od 70 škola ne poštuje ni Kriterij za školske manifestacije. Predstavnici FDL-a su do ovih podataka došli tokom istraživanja u kojem su posjetili više od 2.000 osnovnih i srednjih školu na području cijele BiH. Uz finansijsku podršku Evropske komisije provjeravali su "adekvatnost" naziva škola, simbola i školskih manifestacija radi utvrđivanja kako oni utiču na djecu povratnike.

"Ukupno 556 osnovnih, područnih i srednjih škola u BiH ne zadovoljava Kriterij za školske simbole. Od toga 205 škola je u FBiH, a 351 u RS. U distriktu Brčko nije evidentirana nijedna škola čiji simboli se kose sa ovim pravilnikom. U većini slučajeva riječ je o spomen-obilježjima poginulim borcima iz posljednjeg rata", kazao je Edin Biščević, projekt-menadžer u FDL.

Dodao je kako je mnogo i škola u kojima se nalaze samo entitetski grbovi.

"Simboli u školama su jednonacionalnog karaktera. U školama u RS nalaze se razne ikone, grbovi Nemanjića, u FBiH s većinskim hrvatskim stanovništvom raspeća, grbovi hrvatskog naroda, a u FBiH s bošnjačkom većinom grbovi sa ljiljanima, makete džamija", istakao je Biščević.

Od ukupno 879 osnovnih i srednjih škola u BiH 81 ne zadovoljava Kriterij za školske nazive, 30 u FBiH i 51 u RS.

U Republici Srpskoj, kaže Biščević, većina škola nosi naziv po prosvetitelju svetom Savi ili po osobama poginulim u posljednjem ratu. U FBiH škole uglavnom nose nazive po nastavnicima ili pripadnicima oružanih jedinica koji su poginuli u posljednjem ratu i po osobama kojima uz ime stoji "ef., fra, gazi".

"Kriterij za školske manifestacije ne zadovoljavaju 72 škole, 67 u Federaciji BiH i pet u Republici Srpskoj", objasnio je Biščević.

Kaže kako su ovi podaci dostavljeni Ministarstva civilnih poslova BiH i Koordinacionom timu za praćenje provedbe Sporazuma o školskim simbolima, nazivima i manifestacijama.

"Predložili smo da škole sa spornim nazivima budu numerisane, kako bismo prevazišli ovaj problem. Naš prijedlog je odmah odbačen", tvrdi Biščević.

Prema podacima FDL, Osnovna škola "Fra Didak Buntić" u Čitluku i njene dvije područne škole ne zadovoljavaju nijedan od ova tri kriterija, sporno joj je ime, simmboli i školske manifestacije.

Osnovne škole "Porodica ef. Ramića" i "Zahida Baručije" u Vogošći kod Sarajeva također nezadovoljavaju nijedan od ova tri kriterija. U Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu prevlqadavaju škole sa spornim simbolima, u Tuzlanskom kantonu sa spornim manifestacijama, a u Zeničko-dobojskom kantonu i sa spornim simbolima i manifestacijama. U RS predstavnici FDL-a došli su do podataka da je većina škola ne zadovoljava Kriterij o školskim simbolima. Tako navode da se Osnovna škola "Đura Jakšić" u Banjaluci kosi sa simbolima, manifestacijama i nazivima.

Neprihvatljivi kriterijumi

Ranko Savanović, kopredsjedavajući Koordinacionog tima za praćenje provedbe Pravilnika o školskim simbolima, nazivima i manifestacijama, kaže kako je FDL kreirala svoje kriterije na osnovu kojih je provela ovo istraživanje.

"Njihove kriterije i istraživanja u RS niko nije prihvatio, pa samim tim ni podatke istraživanja. U FBiH možda neko jeste prihvatio. Poštujemo i prihvatamo postojeće kriterije, na osnovu kojih smo mijenjali nazive škola, simbola i manifestacija", istakao je Savanović.

Autor: Selma Velić
Izvor vijesti: Nezavisne
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=62&title=Sporni-simboli-u-vi%C5%A1e-od-500-%C5%A1kola-%C5%A1irom-BiH