Evropa opet na Vrbasu
02/09/2010 12:01 - Administrator
blusrcu.ba-Evropa opet na VrbasuRafting klub Kanjon ove godine biće domaćin sedmog Evrokupa "Banja Luka Vrbas 2010", koji će od 3. do 5. septembra biti održan u kanjonu Tijesno. Prema riječima direktora RK Kanjon, Aleksandra Pastira, očekuje se učešće od oko 35 ekipa iz zemalja Jugoistočne i Srednje Evrope. Ovo je najmasovniji Evrokup dosad kada su u pitanju ekipe učesnice, na šta smo ponosni, jer smo jedini klub u BiH u čijoj organiziaciji se održavaju evrokupovi. Riječ je o takmičenju gdje pravo učešća imaju timovi iz cijele Evrope. Već početkom ove sedmice startovali smo s održavanjem trening-kampa koji vodi selektor reprezentacije Crne Gore, Janko Tavčar, a pristigle su nam ekipe iz Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Pokrenuli smo i školu raftinga, gdje je obuku uspješno prošlo 30 djece, tako da će ove godine RK Kanjon nastupiti s pet ekipa, prvom muškom, prvom ženskom i tri juniorske, od kojih će jedan biti mješovitog tipa - rekao je Pastir.

Zadovoljstvo što je u Banjoj Luci nije krio ni Janko Tavčar, selektor reprezentacije Crne Gore.

- Priču oko pokretanja trening-kampa smo počeli prije osam godina i zadovoljstvo je vidjeti da je ona ove godine zaživjela. Kako su gradovi Novo Mesto i Banja Luka pobratimljeni, tako se rodilo i prijateljstvo između našeg tima i Banjolučana, a to prijateljstvo sada je dobilo i nadogradnju. Kao višestruki prvaci svijeta pružali smo rafterima Banje Luke znanje u oblasti raftinga, međutim, sada mi učimo od njih. Za mene je veliko priznanje što obučavam vrhunske timove i vjerujem da će tri takmičarska dana koja su pred nama biti dovoljan pokazatelj koliko smo uznapredovali - rekao je Tavčar.

Pokrovitelj sedmog Evrokupa jeste Administrativna služba Grada Banja Luka i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS. Ispred Službe za društvene djelatnosti Grada Banja Luka, Aleksandar Golić istakao je značaj ove manifestacije.

- Čast nam je i zadovoljstvo što će Banja Luka nakon Svjetskog prvenstva održanog u maju prošle godine ponovo ugostiti najbolje rafting timove. Ova manifestacija je od velikog značaja za razvoj prirodnih potencijala, tako da ćemo i u narednom periodu podržavati ovakve smotre - rekao je Golić.

U subotu će se saobraćaj na dionici M-16 obavljati jednom kolovoznom trakom (9.30-14 časova), dok će u večernjim časovima (od 19 do 24 časa) biti zatvoren, izuzev za autobusku liniju broj 12. Saobraćaj će regulisati pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Program takmičenja

Petak, 3. septembra: Okupljanje u RC Kanjon (12 časova), promotivni obilazak lokacija srednjovjekovnih gradova Greben i Zvečaj, manastira Krupa, platoa Manjače i Tisovca - promocija turističkih potencijala (13), oficijalni trening (15), sastanak kapitena (19), oficijalni trening (20), novinarska regata i koncert benda "Makao" iz Beograda (23); subota, 4. septembra: sastanak kapitena (8.30), sprint i hed tu hed - Bijeli buk (10), sastanak kapitena (18.30), ceremonija svečanog otvaranja (19), trka slaloma - kanjon Tijesno (21), DJ parti (23); nedjelja, 5. septembra: trka spusta (10), proglašenje pobjednika i dodjela medalja (13), bič parti (14).

Izvor vijesti: Fokus

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=607&title=Evropa-opet-na-Vrbasu