Humanitarni koncert za narod Palestine - Gaza u mom srcu u Sarajevu 15 februara
30/01/2009 14:58 - BanjaLukauSrcu
Organizatori manifestacije i ugledna svjetska TV kuća dogovaraju direktan prijenos koncerta iz bh. prijestonice...

Ekipa "El-Džazire" u dvorani Zetra

Organizacione pripreme za koncert duhovne muzike "Dova za narod Palestine - Gaza u mom srcu", koji će biti održan 15. februara u sarajevskoj Zetri, ulaze u završnu fazu. Da je koncert koji se priređuje u okviru akcije za pomoć palestinskom narodu u Gazi pobudio veliku pažnju medija i izvan BiH, govori činjenica da organizatori koncerta pregovaraju s uglednom svjetskom TV stanicom "El-Džazira" u vezi s direktnim prijenosom koncerta.

 Veliki događaj


- Kontaktirali su nas predstavnici Udruženja "Palestinska dijaspora u BiH" i "Selam" u vezi s prijenosom koncerta. "El-Džazira" ima poseban kanal "El-Džazira Mubašir" koji može emitirati takve događaje. Inače, riječ mubašir znači uživo. Razgovarao sam s našim urednikom, koji se složio da emitiramo direktan prijenos koncerta u Zetri ukoliko se uspiju obezbijediti tehnički i finansijski uvjeti - kaže Samir Hasan, predstavnik "El-Džazire" u Sarajevu.

Ističe da će, u svakom slučaju, biti emitiran snimak koncerta, a na glavnom kanalu "El-Džazire" izvještaj sa koncerta u Zetri.

- To je veliki događaj i naravno da ćemo ga propratiti. Ekipa "El-Džazire" će 15. februara biti u Zetri - dodaje Hasan.

Producent koncerta Faruk Drina kaže da traže rješenje za visoke tehničke zahtjeve u vezi s kvalitetnim TV snimanjem i prijenosom signala koje su im postavili stručnjaci "El-Džazire".

- Optimista sam, jer smo dobili podršku i državne televizije, koja će imati značajnu ulogu u realizaciji ovog segmenta organizacije - govori Drina.

Dostavljanje pomoći


Za ulazak u Zetru posjetiocima će biti dovoljno da na ulazu pokažu primjerak bankovne ili poštanske uplatnice bilo kojeg novčanog iznosa donacije.

Udruženja "Palestinska dijaspora u BiH" i "Selam" formirat će delegaciju koja će pomoć prikupljenu u ovoj akciji otpremiti direktno u područje Gaze.

Bogat program

U izuzetno bogatom programu u Zetri, osim učača Kur'ana, učestvovat će 14 horova, 15 solista i četiri orkestra kojima će dirigirati Mehmed Bajraktarević, Samra Gulamović i Munir Mešanović. 

Glumci Nada Đurevska i Izudin Bajrović govorit će stihove bh. i palestinskih pjesnika i prijevode Kur'anskih sura.


 
Autor: L. S. R.



U Zetru s uplatnicom bilo kojeg iznosa donacije
Palestinskom narodu u Gazi važna je i moralna podrška prijateljskog naroda BiH, kaže Nabil...
26.01.2009. 21:52

U Sarajevu vlada veliko zanimanje za koncert duhovne muzike, koji će 15. februara biti održan u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu pod nazivom "Dova za narod Palestine - Gaza u mom srcu".

Koncert se priređuje u okviru akcije za pomoć palestinskom narodu u Gazi, a organiziraju ga udruženja "Palestinska dijaspora u BiH" i "Selam".

Za ulazak u Zetru posjetiocima neće biti potrebne klasične ulaznice, jer je organizator, zbog vjerodostojnosti i transparentnosti ove humanitarne akcije, predvidio da svaki posjetilac na ulazu predoči primjerak bankovne ili poštanske uplatnice bilo kojeg novčanog iznosa donacije.

- Svaka je materijalna pomoć neophodna, ali je palestinskom narodu u razorenoj Gazi jednako važna moralna podrška prijateljskog naroda BiH. Veoma smo zahvalni velikom broju dobrih ljudi i organizacija na značajnoj podršci koju su nam pružili u ovoj akciji. Teško je sve spomenuti, ali ipak bih istaknuo one koji su nam se u startu sami ponudili. To su naša braća iz Udruženja "Selam", bez kojih ne bi bilo ove akcije, kao i načelnik općine Ilidža Amer Ćenanović, koji nam se prvi ponudio za pomoć - kaže doktor Nabil, predsjednik Udruženja "Palestinska dijaspora u BiH".

U Zetri će bez ikakve naknade nastupiti 11 horova, hafizi Mensur Malkić, Sulejman Bugari, Aziz Alili, Burhan Šaban i Senad Podojak, koji će, pored učenja Kur'ana, izvesti i nekoliko prigodnih ilahija, kao i poznata estradna imena.


 
Autor: L. S. R.
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=59&title=Humanitarni-koncert-za-narod-Palestine---Gaza-u-mom-srcu-u-Sarajevu-15-februara