Tendeciozno: Ilahije i kaside mogu u Banjaluci, a guslarsko veče ili koncert srpske duhovne muzike ne mogu u Sarajevu
08/08/2010 11:24 - Administrator

Veče ilahija i kasida u sklopu koncerta posvećenog ramazanu u Banskom dvoru u Banjaluci potvrđuje da je glavni grad RS otvoren i da nema ništa protiv drugih religija, za razliku od Sarajeva, u kome Srbi i Hrvati ne smiju ni da pisnu, a kamoli da pjevaju povodom vjerskih praznika, saglasni su predstavnici političkih partija iz RS. Sagovornici Pressa RS tvrde da ni oni, a ni većina Banjalučana nemaju ništa protiv toga da hor djevojaka iz Bijeljine usred Banskog dvora pjeva ilahije i kaside, ali ističu da je problem u tome što niko u Sarajevu ne bi dozvolio da se u tom gradu održi guslarsko veče ili koncert srpske duhovne muzike, konstatuju iz "Pressa RS".



Inače, koncert posvećen početku ramazana u Kulturnom centru "Banski dvor" trebalo je da bude održan u petak uveče pod pokroviteljstvom potpredsjednika Skupštine RS i kandidata SDA za predsednika RS Šefketa Hafizovića.

U petak je sve bilo spremno za održavanje ove kulturno-vjerske manifestacije, a njen pokrovitelj Šefket Hafizović bio je uvjeren da će nekadašnjim sjedištem Vrbaske banovine odjekivati ilahije i kaside. Iz Kulturnog centra "Banski dvor" za list "Press RS" je potvrđeno da je Islamska vjerska zajednica zakupila koncertnu dvoranu za petak uveče i da oni nemaju ništa sa programom manifestacije koja treba da se održi.

Potpredsednik NSRS Šefket Hafizović kaže da je riječ o koncertu koji pod njegovim pokroviteljstvom organizuju Medžlis islamske vjerske zajednice Banjaluka i organizacija "Fatma", koja djeluje u okviru IVZ-a.

"Nastupiće hor djevojaka iz Bijeljine, koje izvode ilahije i kaside. One su i ranije nastupale u Banskom dvoru i niko nije dizao prašinu oko toga. Ako su Bošnjaci po ustavu konstitutivan narod u RS, ne vidim zašto bi nekome smetalo da u najvećem gradu u RS bude organizovan koncert povodom početka svetog mjeseca ramazana", kazao je Hafizović.

Izvor vijesti: 24sata.info

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=586&title=Tendeciozno-Ilahije-i-kaside-mogu-u-Banjaluci-a-guslarsko-ve%26%23269%3Be-ili-koncert-srpske-duhovne-muzike-ne-mogu-u-Sarajevu