?Banjalučanke? srebrne na Svjetskoj horskoj olimpijadi
26/07/2010 20:48 - Administrator
blusrcu.ba-„Banjalučanke” srebrne na Svjetskoj horskoj olimpijadi Na Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja je od 15. do 26. jula održana u kineskom gradu Šaodžingu, Ženski kamerni hor „Banjalučanke” osvojio je srebrnu medalju u kategoriji ženskih kamernih horova, i to u najvišem rangu takmičenja.
Svjetska horska Olimpijada u Kini okupila je oko 400 horova iz 80 zemalja svijeta, a „Banjalučanke” su bile jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Takmičarski program je obuhvatio stilski i žanrovski raznovrsne kompozicije, od perioda starih majstora renesansne muzike, pa sve do kompleksnih i živopisnih kompozicija autora savremenog muzičkog izraza.

Kompozitor i dirigent ansambla, Mladen Matović, rekao je da - s obzirom na veličinu i značaj manifestacije - je jasno da se radi o zaista značajnom rezultatu i velikom uspjehu kulture Republike Srpske na međunarodnoj sceni.
Pored učešća na takmičenju, Ženski kamerni hor „Banjalučanke” učestvovao je i u dva revijalna programa, koji su realizovani zajedno sa još 11 odabranih horova iz čitavog svijeta i velikim Šangajskim simfonijskim orkestrom, a poseban nastup upriličen je u Šangaju, u okviru svjetske izložbe „EXPO 2010”.
Odlazaak „Banjalučanki” u Kinu podržali su Vlada Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Izvor vijesti: banjaluka.rs.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=571&title=Banjalu%26%23269%3Banke-srebrne-na-Svjetskoj-horskoj-olimpijadi