Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo web portal ?Studiraj vani?
25/05/2010 19:52 - Administrator
blusrcu.ba-Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo web portal “Studiraj vani” Sarajevo, 21. decembra (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz potporu Ambasade Češke Republike u BiH, pokrenulo je web portal "Studiraj vani" na kojem potencijalni aplikanti iz naše zemlje mogu naći sve informacije o mogućnostima studiranja i stipendiranja u zemljama Evropske unije (EU). Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog, potpora mladim ljudima i njihovom obrazovanju  jedan je od prioriteta njegovog i angažmana Češke ambasade u našoj zemlji. Podsjetio je da u zemljama članicama Evropske unije postoji široki spektar mogućnosti za studiranje, ali da o tome javnost u BiH nije u dovoljnoj mjeri informirana.

U tom kontekstu, ambasador Szunyog ocijenio je da će baza podataka koja je sačinjena u sklopu Ministarstva civilnih poslova BiH biti dodatni poticaj za bh. studente u iznalaženju mogućnosti koje u obrazovnom segmentu pružaju zemlje EU.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je da se realizacijom spomenutog projekta mladim ljudima u BiH omogućava da na efikasniji način dolaze do dragocjenih informacija o stipendijama i vrstama studija.

Po njegovim riječima, stipendije se odnose na dodiplomske, magistarske i doktorske studije, a informacije o tome mogu se tražiti na temelju zemlje studiranja, vrste studijskog programa, ili ciklusa visokog obrazovanja.

Portal www.studirajvani.ba/sadrži linkove na ambasade i matične zemlje koje nude stipendije.

Trenutno se radi o informacijama iz 21 zemlje EU i četiri druga programa stipendiranja koji se odnose na više zemalja. Portal, također, ima i samostalnu sekciju stipendija gdje je aktuelno 30 ponuda raznih subjekata.

Inače, namjera Ministarstva civilnih poslova BiH je da postojeću bazu podataka proširi, obuhvatajući druge zemlje EU i svijeta.
(Fena) 

Izvor vijesti: reci.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=536&title=Ministarstvo-civilnih-poslova-BiH-pokrenulo-web-portal-Studiraj-vani