"Razlika" u dočeku i obilježavanju Dobrovoljačke ulice i Ferhadije u Banja Luci
07/05/2010 17:20 - Administrator
blusrcu.ba-"Razlika" u dočeku i obilježavanju Dobrovoljačke ulice i Ferhadije u Banja LuciIslamska zajednica BiH 7. maj tradicionalno obilježava kao Dan džamija jer je tog dana 1993. godine srušena čuvena Ferhadija džamija u Banjoj Luci. Ovaj dan se svake godine organizuje prikupljanje sredstava u BiH i dijaspori za obnovu jedne od porušenih džamija.Ove godine novac će biti prikupljen za obnovu džamije u Diviču, koja pripada Medžlisu Islamske zajednice Zvornik. Džamija u Diviču srušena je 1992. godine, a njenog imama, kao i sve muškarce iz džemata, srpske snage su odvele u logor u Karakaju, potom u Batković, te u druge srpske logore.

 



Tog 7. maja 2001. godine prilikom pokušaja polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, izbili su orkestrirani neredi u Banjoj Luci. Napadnuti su okupljeni gosti i građani, predstavnici Islamske zajednice, kao i brojni domaći i međunarodni politički zvaničnici.


VIDEO:


Tom prilikom zabilježen je nezapamćeni vandalizam u kome je smrtno stradao Murat Badić iz Cazina, a ranjene su 153 osobe. U neredima su zapaljeni autobusi, Banjaluka je taj dan bila "u plamenu", a slike nemira i scena rata za koje su svi tada mislili da su davno zaboravljene, ponovo su bile top tema svih svjetskih medija.

A devet godina nakon toga, tačnije 3. maja 2010. godine, dio građana iz Republike Srpske boravio je u Sarajevu gdje je učestvovao u mirnoj šetnji u počast vojnicima JNA koji su stradali 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici.

Članovi porodica, predstavnici vlasti Republike Srpske i srpski funkcioneri u institucijama BiH upalili su svijeće i položili bijele ruže na mjestu stradanja vojnika JNA, a sam pomen je protekao dostojanstveno i mirno, uz ogromnu medijsku pažnju i jako policijsko obezbjeđenje.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je dan nakon toga da je Sarajevo još jednom pokazalo da ima snage, bez obzira na sve emocije opterećene ratom i da se zna nositi i sa takvim pokušajem politizacije.

Izvor vijesti: 24sata.info

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=519&title=Razlika-u-do%26%23269%3Beku-i-obilje%C5%BEavanju-Dobrovolja%26%23269%3Bke-ulice-i-Ferhadije-u-Banja-Luci-%09