Krčmili imovinu bez saglasnosti akcionara
17/04/2010 09:39 - Administrator
blusrcu.ba-Krčmili imovinu bez saglasnosti akcionaraMenadžment i Upravu banjalučkog preduzeća "Betonski proizvodi", u kojem najveći paket akcija ima kontroverzni biznismen Jovan Vidović, terete da su oštetili to preduzeće donoseći odluke o prodaji sredstava firme bez saglasnosti Skupštine akcionara. Kako nezvanično saznajemo, u krivičnoj prijavi koja je podnesena Okružnom tužilaštvu Vidovića terete da je uticao na organe upravljanja preduzeća prilikom donošenja i sprovođenja odluka o zamjeni i prodaji nekretnina "Betonskih proizvoda". Zlatka Popovića u svojstvu direktora preduzeća terete da je u periodu od trećeg oktobra 2007. godine do karaja 2009. zaključenjem Ugovora o zamjeni nekretnina sa Jovanom Vidovićem i prodajom osnovnih sredstava, stanova, radnih mašina, opreme za laboratoriju, betonare "ABS 50" i druge opreme oštetio preduzeće za najmanje 275.000 KM.

Naime, Popovića sumnjiče da je bez prethodne odluke Skupštine akcionara potrebne za prodaju opreme, te zaključenjem ugovora o prodaji nekretnina sa Vidovićem i drugim preduzećem prodao imovinu akcionarskog društva neophodnu za obavljanje osnovne djelatnosti u vrijednosti od najmanje 1,3 miliona maraka čime je i nastala pomenuta šteta.

Branu Miloševića, predsjednika Upravnog odbora "Betonskih proizvoda", kao i članove tog tijela Slavicu Lakić i Borka Petrovića terete da su prekoračili granice svojih ovlaštenja i donijeli Odluku o zamjeni dijela imovine preduzeća za stanove u Ulici majke Jugovića, a zatim Odluku o prodaji stanova koji su se vodili kao osnovna sredstva preduzeća.

Oni su, takođe, donijeli odluku o prodaji osnovnih sredstava preduzeća u iznosu od 880.000 KM, a sve bez prethodno donesenih odluka Skupštine akcionara neophodnih za prodaju imovine akcionarskog društva.

Kako se navodi u prijavi, na taj način su oštetili preduzeće za iznos od najmanje 153.000 KM.

Mileta Rosića, predsjednika Nadzornog odbora preduzeća, kao i članove Nadzornog odbora Uroša Kosa i Vinku Lazić optužuju da su propustili vršiti nadzor nad zakonitošću rada direktora i Upravnog odbora preduzeća koji su donosili i sprovodili odluke bez prethodno donesenih odluka Skupštine akcionara.

Stevan Mitrović, jedan od najvećih akcionara "Betonskih proizvoda", koji je u više navrata ukazivao na zloupotrebe Vidovića u preduzeću, očekuje da se istraga proširi, jer smatra da je načinjena šteta mnogo veća od one koja se spominje u prijavi.

Ipak, Mitrović koji je u "Betonske proizvode" uložio oko dva miliona KM, zadovoljan je što je slučaj pokrenut s mrtve tačke.

Mitrović je ranije upozoravao i na nelegalnu dokapitalizaciju "Betonskih proizvoda", koju je sproveo Vidović, ali za sada još nije podignuta optužnica za taj dio mahinacija u "Betonskim proizvodima".

Poreska uprava RS ranije je podnijela Okružnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaje protiv više direktora banjalučkog preduzeća Urbanistički zavod i vlasnika 48,89 odsto akcija u Zavodu Jovana Vidovića zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlaštenja u privredi i službeni položaj.

I kod ostalih preduzeća u kojima Vidović posjeduje akcije Poreska uprava RS saopštila je da privodi kraju aktivnosti.

Inspektori Poreske uprave RS nalaze se i u "Beton gradnji", "Autoservisu", "Kamenim agregatima", "Autocentru", "Servisu Vidović", "Autokomercu" i "Cvjećaru".

Izvor vijesti: Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=502&title=Kr%26%23269%3Bmili-imovinu-bez-saglasnosti-akcionara