Položeni vijenci na spomenik žrtvama Jasenovca
13/04/2010 17:39 - Administrator
blusrcu.ba-Položeni vijenci na spomenik žrtvama JasenovcaGradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i delegacija izraelskog grada Modiina položili su u petak vijence na spomenik žrtvama logora Jasenovac, koji se nalazi na platou ispred Narodne skupštine Repblike Srpske /RS/. Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović poželio je dobrodošlicu mladim gostima iz Izraela u Banjaluci i da se ugodno osjećaju u RS. Davidović je upoznao goste iz Izraela da je spomenik posvećen žrtvama Jasenovca, ustaškog logora u kojem je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu.

"Ovaj spomenik predstavlja siluetu drveta iz logora Jasenovac koje mi zovemo žtopola užasaž, na kome su stradali mnogi ljudi u tom logoru", rekao je Davidović.

On je naveo da će u nedjelju zajedno sa gostima iz Izraela posjetiti Donju Gradinu, mjesto gdje je bio jasenovački logor i gdje se svake godine održava komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve Jasenovca.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović jutros je upriličio prijem za delegaciju izraelskog grada Modiina koju predvodi predsjednik Gradske uprave Joram Karmon, a goste iz Izraela primiće danas i predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Zvanična delegacija izraelskog grada Modiina (Modi'in) doputovala je juče u petodnevnu posjetu Banjaluci, a sa gradskim zvaničnicima doputovalo je i 28 učenika drugog razreda tamošnje Srednje škole "Gimel", te advokat Ram Doron, predsjedavajući Udruženja ratnih vojnih zarobljenika "Erim Balajla" (Erim Balayla).

Posjetu delegacije Modiina organizovalo je Predstavništvo  RS u Izraelu, u saradnji sa gradom Banjalukom.

Izvor vijesti: Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=498&title=Polo%C5%BEeni-vijenci-na-spomenik-%C5%BErtvama-Jasenovca