Vidović utajio milione maraka poreza?
29/03/2010 18:08 - Administrator
blusrcu.ba-Vidović utajio milione maraka poreza?Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Porezna uprava RS i Specijalno tužilaštvo manjeg entiteta već danima vode opsežnu istragu zbog sumnji u organizirani kriminal grupacije preduzeća koja su u većinskom vlasništvu kontroverznog banjalučkog biznismena Jovana Vidovića. Sumnja se da je Vidović malverzacijama u poslovanju Urbanističkog zavoda RS, u kojem ima 48 posto vlasničkog udjela, i drugih kompanija, izbjegao plaćanje milionskih iznosa za porez. Mediji iz RS već danima otkrivaju dubinu kriminalnih aktivnosti koje sežu i u oblast stanogradnje, a policija i tužilaštva iz RS otkrivaju nove pronevjere i pranje novca. 

Prema prvim informacijama, iz izvora "Avaza" u UIOBiH, inspektori samo ove institucije utvrdili su da je na ime poreza na dodanu vrijednost (PDV) utajeno više od milion maraka, ali s obzirom na to da su kontrole još u toku, nije isključeno da suma bude i znatno veća.

- U ovako osjetljivim predmetima koji, prema dosadašnjim pokazateljima, predstavljaju  primjer organiziranog ekonomskog kriminala, provjere se moraju napraviti dublje i detaljnije i to upravo činimo sarađujući s Poreznom upravom RS i entitetskim tužilaštvom - kazao nam je izvor iz UIOBiH.

Urbanistički zavod RS, kojim je gazdovao Vidović, kako je do sada utvrđeno, još od 2003. godine sklapao je ugovore s drugim kompanijama tog vlasnika, ali one uopće nisu plaćale poslove Zavodu.

Oko 180 ugovora, uglavnom o izradi projekata i projektne dokumentacije, nije plaćeno, pa tako nije plaćen ni porez. Prema dostupnim informacijama, mnogo su veći iznosi utajenog poreza na promet koji je bio na snazi prije uvođenja PDV-a nego što je riječ o poslovima od 2005. godine.

Vidović je vlasnik više od 20 kompanija u RS i većina ih je koristila usluge Zavoda, ali nisu plaćale ništa.

Prodaja stanova

Prema navodima inspektora iz UIOBiH, sve institucije koordinirano će provjeriti poslovanje Vidovićevih kompanija, posebno onih u vezi sa stanogradnjom i prodajom stanova. Informacije govore da se u toj oblasti radi o mnogo većim iznosima novca i navodi se da je Vidović prodao stanove u vrijednosti od oko 50 miliona maraka. 

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=487&title=Vidovi%26%23263%3B-utajio-milione-maraka-poreza