Istraga i hapšenje pet osoba zbog manipuliranja akcijama "Medicinske elektronike"
23/03/2010 12:58 - Administrator
blusrcu.ba-Istraga i hapšenje pet osoba zbog manipuliranja akcijama "Medicinske elektronike"Po nalogu Specijalnog tužilaštva RS-a lišeno je slobode pet osoba u vezi s manipulacijama akcijama “Medicinske elektronike” Banja Luka.Osumnjičeni su Mile Radišić, većinski vlasnik “Medicinske elektronike”, koji je to preduzeće kupio za svega 180.000 KM, zatim Dragan Cerovac, predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća, i Nikica Bajić, član Upravnog odbora „Medicinske elektronike”, zatim Željko Katalina, direktor tog preduzeća i Bojan Golić, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS-a.Prema saopćenju Specijalnog tužilaštva RS-a oni su osumnjičeni da su nezakonitim radnjama izvršili manipulaciju cijena 3.500.000 akcija preduzeća „Medicinska elektronika“ u vlasništvu Republike Srpske, oštetivši pritom budžet Republike Srpske za milionski iznos.


U okviru istrage, pripadnici Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS-a pretresaju poslovne prostorije “Medicinske elektronike”.

Specijalno tužilaštvo RS-a je istragu u “Medicijskoj elektronici” pokrenulo zbog postojanja osnova sumnje da su spomenute osobe počinile krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i manipulacija cijenama i širenje lažnih informacija.

Osumnjičeni se nalaze u prostorijama Specijalnog tužilaštva i danas će biti ispitani, nakon čega će se preduzeti i druge radnje iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva RS-a.

Podsjećanja radi, Uprava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u oktobru prošle godine je donijela odluku o prestanku radnog odnosa otkazom ugovora o radu rukovodiocima odjeljenja te banke Draganu Cerovcu i Nikici Bajiću.

Uprava te banke RS-a još u septembru je pokrenula disciplinski postupak protiv te dvojice rukovodilaca odjeljenja IRBRS-a za koje je Komisija za hartije od vrijednosti utvrdila da su učestvovali u trgovanju akcijama „Medicinske elektronike“.

Prethodno je Komisija za hartije od vrijednosti RS-a podnijela Osnovnom sudu u Banjoj Luci prekršajnu prijavu protiv Nikice Bajića i Dragana Cerovca jer su sumnjivim radnjama oborili cijenu akcija prije prodaje 35 posto državnog kapitala u banjalučkoj „Medicinskoj elektronici“.

IRBRS je zatim državni kapital u ovom preduzeću u centru Banje Luke prodao za 183.000 KM, a kupac je kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić.

Bajić je tokom manipuliranja akcijama "Medicinske elektronike" bio šef odjeljenja za plasmane pravnim osobama u IRB-u, a Cerovac šef odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti u IRB-u.

Izvor vijesti: Sarajevo-x
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=480&title=Istraga-i-hap%C5%A1enje-pet-osoba-zbog-manipuliranja-akcijama-Medicinske-elektronike