BiH na četvrtom mjestu u svijetu po količini čiste vode
23/03/2010 11:43 - Administrator
blusrcu.ba-VrbasU odnosu na ukupnu površinu i broj stanovnika, BiH je relativno mala zemlja sa velikim resursima čiste vode. Prema statističkim podacima koji tretiraju sanitetski ispravnu vodu u cijelom svijetu, BiH je na četvrtom mjestu po količini čiste higijenski ispravne vode, rečeno je na današnjoj radionici Ureda za veterinarstvo BiH o temi "Čiste vode za zdraviju planetu", održanoj povodom Svjetskog dana voda.

- U odnosu na ukupnu površinu i broj stanovnika, BiH je relativno mala zemlja sa velikim resursima čiste vode - izjavila je stručni savjetnik za međunarodnu saradnju pri Uredu za veterinarstvo BiH Ambra Bravo.



Ona je ukazala na činjenicu da briga o vodi može biti veoma unosan ekonomski projekat.

U prilog tome, ona je navela napredne društvene zajednice, konkretno SAD, koje su u studiji izvodljivosti dokazale da ekonomska opravdanost ulaganja jednog dolara u godini, kao investicije za rješavanje vodnih i sanitacijskih resursa, rezultira godišnjom investicijskom dobiti od osam dolara.

Sa druge strane, skrenula je pažnju na posljedice koje su prouzrokovane na Zemlji, a odnose se na nedostatak kvalitetnih vodenih resursa.

Statistički podaci govore da na planeti postoji svega jedan posto raspoložive pitke vode, dok se preostalih 99 može zanemariti kada su u pitanju osnovne potrebe.

- Više od 3,5 miliona ljudi umire svake godine zbog bolesti koje su u direktnoj relaciji sa deficitom vode. Oko 43 posto tih žrtava umire od dijareje, dok su 84 posto žrtava djeca uzrasta do 14 godina - kazala je A. Bravo i dodala da su 98 posto registriranih smrtnih slučajeva te vrste zabilježeni u zemljama u razvoju.

Također, dodala je ona, jedan od problema je sanitacija, s obzirom na to da samo 62 posto ukupne populacije na svijetu ima pristup zvaničnoj sanitetskoj mreži kojom se garantira odvojenost otpadnih i konzumnih voda.

- Rezultat toga je da svakih 15 sekundi u cijelom svijetu umire po jedno dijete, a svake minute zbog nedostatne sanitetske vode umiru četiri osobe u kategoriji do 14 godina - pojasnila je Bravo.

Rješenje ovog problema, kako je navela, je u razvijanju novih generacija menadžera koji bi se bavili problemom vodoopskrbe i sanitetski ispravne vode.


Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=479&title=BiH-na-%26%23269%3Betvrtom-mjestu-u-svijetu-po-koli%26%23269%3Bini-%26%23269%3Biste-vode