Tržni centar, garaža i fontane u centru grada
18/03/2010 10:32 - Administrator
blusrcu.ba-Tržni centar, garaža i fontane u centru grada Uži dio centra grada trebalo bi da u dogledno vrijeme poprimi moderan, urban izgled, jer je regulacionim planom predviđeno uklanjanje postojećih i gradnja novih poslovnih objekata, garaža, te novih fontana, drvoreda, šetališta. Riječ je o centralnom dijelu grada između Srpske i ulice Bana Lazarevića, odnosno od hrama Hrista Spasitelja pa do ulice Vase Pelagića - pojasnila je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Administrativnoj službi grada Verica Kunić. Prema regulacionom planu, ovaj dio naselja Centar 1 biće kompletno izmijenjen. Objekti koji će se graditi biće poslovne namjene i visine od dva do četiri sprata. U podzemnom dijelu, ispod sadašnje zelene površine sa spomenikom bana Milosavljevića, planirana je izgradnja manjeg tržnog centra kao i parking garaže ispod cijelog kompleksa.

Pored toga, planom je predviđena i gradnja nove ulice koja će se "probijati" od novoizgrađene ukrajinske crkve iz Srpske ulice pa do zgrade Specijalnog tužilaštva u ulici Bana Lazarevića.

"Predviđeno je i postojanje pješačke zone, odnosno šetališta i više fontana koje će se graditi od spomenika banu Tisi Milosavljeviću pa do novoizgrađene ulice. Od te nove ulice pa do ulice Vase Pelagića, odnosno na bivšem poligonu auto-škole "Krajina" preko puta Doma sindikata gradiće se poslovni objekat od tri sprata", objasnila je Kunićeva za "Glas Srpske".

"Planirano je da se niz fontana gradi preko puta u Srpskoj ulici kod zgrade kompanije "m:tel" te u ulici Bana Lazarevića kod palate predsjednika Republike Srpske. Tako će hram Hrista Spasitelja uz spomenik banu Milosaljeviću i drvored koji će tek biti posađen činiti cjelinu i Trg srpskih vladara", rekla je Verica Kunić.

Kako je kazala, prvo će se ukloniti veći broj postojećih objekata koji su u lošem stanju, a zadržaće se objekti koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

- Za taj prostor neophodno je raspisivanje konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja koje će biti u skladu sa regulacionim planom. Kada se ispune uslovi za izgradnju navedenih objekata, pristupiće se i rušenju postojećih, odnosno kada vlasnici predmetnog zemljišta izraze želju i namjeru za gradnjom - rekla je Kunićeva.

Ona je dodala da za javnu površinu, odnosno trg kod spomenika banu Milosavljeviću gradska uprava u budžetskoj 2010. godini nije planirala finansijska sredstva.

Izvor vijesti: banjalukalive
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=476&title=Tr%C5%BEni-centar-gara%C5%BEa-i-fontane-u-centru-grada