Ramić: U MUP-u RS 90 posto Srba, Bošnjaka svega oko sedam posto!
18/03/2010 10:23 - Administrator
blusrcu.ba-Ramić: U MUP-u RS 90 posto Srba, Bošnjaka svega oko sedam posto!Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić saopćio je danas da je u sadašnjoj strukturi MUP-a RS sa statusom ovlaštenih osoba uposleno 90,4 posto predstavnika srpskog naroda, dok je svega 7,9 posto Bošnjaka, 1,09 posto Hrvata i ostalih 0,5 posto. Tu se, napomenuo je, ne računaju službenici koji nemaju status ovlaštenih osoba u entitetskoj policiji. Obrazlažujući zašto je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policijskim službenicima RS, Ramić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je jasno da ne postoji spremnost da se primjeni ustavna kategorija o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u MUP-u RS.

„Postoje jasni ustavni principi koje trebaju razraditi entitetski zakoni i ovo je jedan od tih zakona. Međutim, očigledno je da ne postoji spremnost da se to uradi i ja se nadam da će Ustavni sud RS konačno propisati načine na koje je to moguće postići u praksi“, rekao je Ramić.
 
Obrazlažujući i zašto je bošnjački klub stavio veto i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o RTRS-u, on je kazao da te izmjene narušavaju sistem javnog emitiranja i uspostavu koorporacije, te uvode političku kontrolu nad tim sistemom u RS.

Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=474&title=Rami%26%23263%3B-U-MUP-u-RS-90-posto-Srba-Bo%C5%A1njaka-svega-oko-sedam-posto