Sastanak Dodik-Čamdžić: Vlada RS daje 200.000 KM za obnovu džamije Ferhadija
10/03/2010 19:01 - Administrator
blusrcu.ba-Sastanak Dodik-Čamdžić: Vlada RS daje 200.000 KM za obnovu džamije FerhadijaPremijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada ove godine izdvojiti 200.000 KM za obnovu banjalučke džamije Ferhadija, i 50.000 KM za reaktiviranje biblioteke Islamske zajednice. "Sve je manje problema kada je riječ o poziciji Islamske zajednice i bezbjednosti, osim manjih pojedinačnih ekscesa i u tom pogledu gradimo stabilnu zajednicu koja uvažava posebnosti svakog pojedinca i institucije", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa delegacijom banjalučkog muftijstva IZ koju je predvodio muftija Edhem Čamdžić, navodi Srna.

Dodik je naveo da je na sastanku bilo riječi o određenim prostorima i objektima koji su ranije bili u vlasništvu IZ, a izuzeti su nacionalizacijom, dodajući da će Vlada RS, uprkos činjenici da nije donesen zakon o restituciji, sagledati formalno-pravne mogućnosti da se takvi prostori vrate Islamskoj zajednici.

On je najavio da će biti nastavljena saradnja Vlade i IZ, tačnije banjalučkog muftijstva, i da će uskoro biti uzvraćena posjeta poglavaru IZ u BiH reisu Mustafi Ceriću.

Muftija Čamdžić rekao je da je pojačan proces povratka na području banjalučkog muftijstva, ističući da Bošnjaci i IZ nastoje da svoje potrebe i probleme rješavaju u Banjaluci i u RS , ističući da je bezbjedonosna situacija svaki dan sve bolja.

On je najavio da će biblioteka u toku aprila ili maja biti zvanično otvorena, navodeći da će Dodik posjetiti gradilište banjalučke džamije Ferhadija, koja je pod zaštitom Uneska.

Čamdžić je istakao da je tokom razgovora dobijena i podrška za izgradnju islamskog kulturnog centra u Banjaluci, u okviru kojeg je planirano otvaranje islamske gimnazije.

Izvor vijesti: 24sata.info
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=473&title=Sastanak-Dodik-%26%23268%3Bamd%C5%BEi%26%23263%3B-Vlada-RS-daje-200-000-KM-za-obnovu-d%C5%BEamije-Ferhadija