66% građana BiH podržava priključenje EU
04/02/2010 19:39 - Administrator
blusrcu.ba-66% građana BiH podržava priključenje EU Prema posljednjem
istraživanju Gallup
Europe, oko 66%
građana BiH smatra da bi članstvo
u EU bila pozitivna stvar, što
predstavlja povećanje za 18% u
odnosu na 2008. godinu. Istraživač
Gallup-a Andrzej Pyrka jučer je
predstavio istraživanja javnog
mnjenja o stavovima i percepciji
građana Bosne i Hercegovine u


svezi s pitanjima pridruživanja Europskoj uniji. Rezultati ukazuju na generalno
nezadovoljstvo građana životom u BiH te nizak stupanj povjerenja u domaću vlast.


Pozitivno mišljenje o članstvu BiH u EU najviše je zabilježeno među Bošnjacima (77%) i Hrvatima (73%), dok je procent među Srbima nešto manji (48%). Treba također napomenuti da je 33% ispitanika u RS neutralno raspoloženo prema prednostima članstva.

Prema mišljenju čak 93% ispitanika priključenje EU donijet će slobodu putovanja, dok 85% očekuje veću mogućnost zaposlenja, a 76% od EU očekuje veći ekonomski razvoj BiH. Također, građani smatraju da bi se ulaskom u EU povećala sigurnost (75%), pojačala vladavina prava (74%) i politička stabilnost (72%). Rezultati ovog istraživanja su također pokazali kako 77% građana smatra da se BiH kreće u krivom smjeru.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija, 66% građana Federacije BiH krivi vlast i političare za odgađanje liberalizacije viznog režima, dok je u Republici Srpskoj ovaj postotak 34%. Građani BiH najlošije ocjenjuju rad vlasti na državnom nivou (60%), a zatim na entitetskom (51%) i  lokalnom (19%).

Što se tiče prisutnosti korupcije na svim nivoima vlasti, 44% ispitanika smatra da je korupcija najprisutnija na državnom nivou, na entiteskom (34%) te lokalnom (29%). Organizirani kriminal direktno utječe na svakodnevni život građana za 27% ispitanika, što predstavlja najviši postotak u regiji.

Čak 82% građana FBiH smatra da je BiH potreban novi Ustav, dok je taj stav izrazilo 44% ispitanika u RS. Ukupno 48% ispitanika u FBiH je izjavilo kako treba ojačati vlast na državnom nivou u skladu sa EU principima, s tim da se osiguraju prava etničkih grupa, dok 40% ispitanika u RS misli da bi trebalo ojačati moć tri etničke grupe.

Gallup Balkan Monitor je rezultat uspješnog partnerstva između Europskog fonda za Balkan i Gallupa Europe. „Monitor“ je prvo dubinsko istraživanje koje se sprovodi na području cijelog Zapadnog Balkana. Ono odražava stavove stanovnika regiona o svim aspektima njihovih života, te pruža strateški uvid u današnje sociološke, ekonomske, političke i multikulturalne dimenzije ovog regiona. Podacima Gallup Balkan Monitora se redovno služe političari u europskim institucijama, predstavnici međunarodnih organizacija, novinari i analitičari.

Izvor vijesti: reci.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=438&title=66%25-gra%26%23273%3Bana-BiH-podr%C5%BEava-priklju%26%23269%3Benje-EU