Banjalučki univerzitet na 5006. mjestu
19/01/2010 11:36 - Administrator
blusrcbu.ba-Banjalucki univerzitet na 5006. mjestuUniverzitet u Banjaluci
nalazi se na 5.006.
mjestu na svjetskoj
rang-listi univerziteta po
dostupnosti naučnih radova
na Internetu, što ga čini
najlošije pozicioniranom
ustanovom po ovom osnovu
u regionu. Prema listi
"Webometrics rangiranje
svjetskih univerziteta" koju je


objavila španska istraživačka grupa Cybermetrics Lab, od ukupno 6.000 svjetskih
univerziteta, koji se nalaze na ovoj listi, univerziteti u BiH se nalaze na skoro najlošijoj poziciji.


Tako na primjer, nakon Banjaluke, najlošije mjesto u BiH je zauzeo Univerzitet u Zenici, koji se nalazi na 4.613. mjestu, zatim Univerzitet u Mostaru na 3.887. mjestu. Najbolje plasirani je Univerzitet u Sarajevu koji je zauzeo 2.661. mjesto, dok se Univerzitet u Istočnom Sarajevu uopšte ne nalazi na ovoj listi.

Cilj istraživačke grupe Cybermetrics Lab, kako je saopšteno, je da promoviše naučno istraživanje i podigne nivo tehnoloških i naučnih dostignuća u Evropi i svijetu a rang-lista je dobijena na osnovu analize Interneta i veb sadržaja, posebno onih koji se odnose na stvaranje i razmjenu naučnih saznanja.

Jedan od indikatora koji su korišteni u analizi se odnose na broj veb stranica obrazovnih institucija koje su zabilježene od strane četiri velika internet pretraživača - Google, Yahoo, Live Search i Exalead.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu Univerziteta u Banjauci, je kazao da s obzirom da u svijetu postoji oko 9.000 univerziteta, a da se Banjalučki univerzitet nalazi otprilike u sredini, da su to rezultati koje je očekivao.

"Za to ima više razloga, a ključni je taj što ranije nastavnici nisu imali obavezu da objavljuju radove u naučnim časopisima, a kako je u posljednje vrijeme potencirano to objavljivanje, naši nastavnici su u velikoj mjeri počeli da ih konačno objavljuju", naveo je Jokanović.

On je kazao da očekuje da će to u narednih nekoliko godina sigurno biti uspješnije, jer se prema propisima traži da u zavisnosti od akademskog zvanja, bude objavljen izvjestan broj naučnih radova.

Sabahudin Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici, je kazao da broj objavljenih naučnih radova na Internetu vjerovatno zavisi od broja studenata i zaposlenih na Univerzitetu.

"Mislim da podatak s te rang-liste nije relevantan jer pravi referentni časopisi još nemaju dostupno on line pretraživanje. Možda je bolji pokazatelj kvalitet informacija, nego dostupnost", kazao je Ekinović.

Lamija Tanović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, je kazala da u BiH niko nije stvorio uslove da se može baviti naučnoistraživačkim radom.

"Sami smo se borili da objavimo svoje magisterije, i to nam tada sedamdesetih godina, kada sam ja počela da predajem kao nastavnik, nisu priznavali jer je legislativa bila takva, a što je najgore, i danas nakon 30 godina je ista", kazala je Tanovićeva.

Ona pojašnjava da u zakonu stoji da treba imati više objavljenih naučnih radova a niko ne objašnjava šta se podrazumijeva pod tim radovima, dok u svakoj drugoj državi postoji skala šta koji rad podrazumijeva.

"Ljudi ničim nisu motivisani da prave takve radove i uslovi za naučnoistraživački rad, posebno u oblasti egzaktne nauke, su nikakvi. Takvi su i u Banjaluci, i u Tuzli i svugdje gdje postoji prirodno-matematički fakultet", istakla je Tanovićeva.

Ona je kazala da iako se traži dobar naučnik i profesor, niko ne obezbjeđuje uslove za to.

Rang-lista univerziteta

BiH

1. Univerzitet u Sarajevu - 2.661. mjesto

2. Univerzitet Mostar - 3.887. mjesto

3. Univerzitet u Zenici - 4.613. mjesto

4. Univerzitet u Banjaluci - 5.006. mjesto

HRVATSKA

1. Univerzitet u Zadru - 1.254. mjesto

2. Univerzitet u Zagrebu - 1.449. mjesto

3. Fakultet strojarstva Univerziteta u Osijeku - 2.524. mjesto

4. Fakultet ekonomije Univerziteta u Osijeku - 3.671. mjesto

SLOVENIJA

1. Univerzitet u Ljubljani - 201. mjesto

2. Univerzitet u Mariboru - 667. mjesto

3. Univerzitet Del Litorale - 2.022. mjesto

4. Univerzitet Nova Gorica - 3.692. mjesto

SRBIJA

1. Univerzitet u Beogradu - 299. mjesto

2. Univerzitet Novi Sad - 800. mjesto

3. Univerzitet Kragujevac - 1.157. mjesto

4. Univerzitet u Nišu - 1.455. mjesto

Izvor vijesti: Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=416&title=Banjalu%26%23269%3Bki-univerzitet-na-5006--mjestu