Kiše izazvale poplave: Jedinice Oružanih snaga BiH u pripravnosti širom BiH
10/01/2010 12:49 - Administrator
blusrcu.ba-poplave u BiHIako je u toku
jučerašnjeg dana
situacija u
Zeničko-dobojskom kantonu
bila stabilna, nivo rijeke
Bosne raste zbog kiše koja
neprestano pada. Prema
posljednjim mjerenjima, njen
nivo je veći od 400 cm.
Zabilježeno je izlijevanje iz
korita u opštinama Visoko,
Kakanj i Zenica. Na petlji u


mjestu Liješnica, opština Maglaj, takođe je došlo do nakupljanja veće
količine vode i saobraćaj je ovom dionicom obustavljen.


Na području opštine Gornji Vakuf/Uskoplje poplavljeno oko 500 kuća, a nekoliko je porodica evakuisano iz svojih domova. Veći dio opštine je bez napajanja električnom energijom i pitkom vodom. Proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru u subotu je iznosio 1.113 centimetara.

Sve rijeke pa području Čapljine su na granici izlijevanja. Najveće probleme predstavljaju podzemne vode, a situacija dodatno otežava i prekid opskrbe električnom energijom područja naselja Višiće i Gabele. Vodostaj rijeke Neretve je, u odnosi na petak, manji za oko 40 centimetara dok je vodostaj rijeka oko naselja Hutovo Blato i Svitava gotovo na vrhu nasipa. Na području Čapljine i dalje su na snazi redovne mjere od poplava.



Na području Bihaća su, zbog padavina i topljenja snijega, poplavljeni stambeni i pomoćni objekti, te poljoprivredno zemljište u nekoliko naselja, dok su neka ostala i bez vode.

Prema informacijama Kantonalnog oprerativnog centra Civilne zaštite u Kulen-Vakufu, nivo rijeke Une u subotu jutro je iznosio 360 centimetar i u blagom je porastu. Na ovom području ima više poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata, voda je došla do trga u centru Kulen-Vakufa, a poplavljeno je i dvorište Centra za nezbrinutu djecu Duga.

Rijeke Sana i Sanica su se izlile iz korita i poplavile poljoprivredno zemljište u naseljima Sanica i Donja Sanica, Biljani, Kamičak, Zgon-Crljeni i Velečevo. Iz korita se izlila i rijeka Krušnica i to u širem priobalnom pojasu sa obje strane vodotoka, te u Bosanskoj Krupi poplavila pomoćne objekte i poljoprivredno zemljište.

Iako se činilo da će se, nakon kratkotrajne pojave sunca, situacija popraviti kada su u pitanju poplave na području bugojanske opštine, to se nije desilo - kiša ne prestaje padati. Prvi put od kada su sagrađene, poplavljene su zgrade u naselju Vrbas u centru grada, čijim stanarima je onemogućen izlazak iz njihovih domova. Uslijed izlijevanja Vesočnice poplavljeni su podrumi, a voda je ušla i u mnoge prodavnice, kafiće i druge poslovne objekte.

I u Jajcu je došlo do izlijevanja rijeke Vrbas. Poplavljeno je preduzeće ATP.

Obilna kiša ponovo je uzrokovala poplave perifernog dijela Sarajeva. Neki od lokalnih puteva u Doglodima su blokirani, voda je ušla i u brojna dvorišta. Kiša ne prestaje padati, nivo vode raste, a mještani i ekipe vatrogasaca vrećama pijeska pokušavaju zaustaviti vodu.

U kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Prače, koja se izlila iz svog korita i ugrozila nekoliko naselja na području opštine Pale-Prača. Riječ je o mjestima Hrenovica, Voznica i Međugrad, iz kojih su tri porodice evakuisane.

Metereolozi najavlju nastavak padavina u naredna dva dana. I dalje ostaje na snazi upozorenje za stanovništvo naseljeno uz korita rijeka da paze na rast vodostaj, te eventualno poduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke.

Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine već su tri dana zbog poplava u pripravnosti u Bihaću, Čapljini, Goraždu, Bijeljini, Orašju, Derventi, Kiseljaku i Sarajevu.
(ftv)
Izvor vijesti: 24sata.info

 

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=404&title=Ki%C5%A1e-izazvale-poplave-Jedinice-Oru%C5%BEanih-snaga-BiH-u-pripravnosti-%C5%A1irom-BiH