Operacija nije uspjela
04/01/2010 20:33 - Administrator
Operacija nije uspjelaAleksandar Benović
(19) preminuo je 31.
decembra od posljedica
komplikacija koje se nisu mogle
predvidjeti tokom intenzivnog
liječenja u hirurškim klinikama i
Klinici za anesteziju i
reanimaciju, saopšteno je juče
iz Kliničkog centra Banja Luka.
Benović je ranjen u noćnim
satima 20. decembra ispred
Sokolskog doma u Banjoj Luci,

kada je na njega i grupu njegovih drugova bombu bacio Daniel Ninković (17). Ninković je
iste večeri uhapšen i nalazi se u pritvoru. Za sada je osumnjičen da je počinio krivično
djelo izazivanja opšte opasnosti, a nadležni tužilac u narednih nekoliko dana će se
izjasniti da li će prekvalifikovati krivično djelo, budući da je Benović preminuo.

U pomenutoj eksploziji teško je povrijeđen i Slaven Kerezović, koji je prevezen u Beograd, i za sada se oporavlja.

Iz Kliničkog centra juče su podsjetili da je Benović primljen 20. decembra u 22.25 časova zbog eksplozivnih povreda koje su nastale zloupotrebom eksplozivne naprave na javnom mjestu te da je u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje urađena inicijalna procjena stanja i primarno zbrinjavanje pacijenta.

- Nakon potpune obrade, potpuno stabilan pacijent premješta se na matično odjeljenje i njegovo zdravstveno stanje se neprekidno pratilo. Liječen je po principu liječenja ratnih rana i ljekari su se vodili procjenom stanja iz sata u sat - ističe se u saopštenju.

Dodaje se kako je 26. decembra došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja Benovića uzrokovanog izlivom krvi u ovojnicu srca. Urađena je hitna hirurška intervencija, otvaranje grudnog koša i srčanih ovojnica, ali uprkos naporima hirurške ekipe došlo je do smrtnog ishoda.

- Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju, izvještaj je sačinio direktor za medicinska pitanja hirurških disciplina dr Zoran Aleksić. Takođe, dr Aleksić će zajedno s konzilijumom zvaničnika hirurških klinika još jednom analizirati cijeli slučaj, i nakon analize poslovodstvu Kliničkog centra podnijeti zvaničan izvještaj - saopšteno je iz KC Banja Luka.

Patolog Željko Karan izjavio je za "Fokus" da je smrt Benovića nastupila usljed teškog poremećaja moždane aktivnosti i otoka mozga, ali nije mogao govoriti o detaljima.

- Uzročno-posljedična veza između ranjavanja i smrti Aleksandra Benovića biće utvrđena tek nakon dobijanja kompletne medicinske dokumentacije u ovom slučaju - rekao je Karan.
Izvor vijesti: Fokus

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=396&title=Operacija-nije-uspjela