Turisti kucaju na vrata
13/12/2009 12:12 - Administrator
U prvih deset mjeseci
2009. godine Banju
Luku je posjetilo pet
odsto više turista u odnosu na isti
period prošle godine. U periodu
od januara do oktobra zabilježena
su 51.534 dolaska i 85.571
noćenje, kazao je za "Fokus" viši
stručni saradnik Turističke
organizacije Banja Luka, Mladen
Šukalo.
U godini svjetske ekonomske krize,
kada su mnoge zemlje zabilježile pad dolazaka i noćenja broja turista, Banja Luka
može da se pohvali da je zabilježen blagi porast dolaska turista u
naš grad - rekao je Šukalo.

Tradicionalne manifestacije "Zimsko prelo", "Kozara etno" i "Ljeto na Vrabasu" obilježile su 2009. godinu, ali kao najznačajniju u Turističkoj organizaciji ipak izdvajaju održavanje Svjetskog prvenstva u raftingu, koje je održano u maju.
- Svjetsko prvenstvo u raftingu umnogome je doprinijelo promociji Banje Luke i rijeke Vrbas. Mnogo stranih gostiju prvi put je posjetilo Banju Luku. O gradu su čuli samo negativne priče, neki su mislili da rat još uvijek traje, ali nakon nekoliko dana druženja oslobodili su se straha, upoznali su grad na Vrbasu i njene stanovnike u pravom svjetlu. Otišli su s obećanjem da će se naredne godine vratiti na novo druženje i rafting na Vrbasu, koji je većinu ostavio bez daha - dodao je Šukalo.
Osim raftinga i pomenutih manifestacija Turistička organizacija Banje Luke imala je dosta nastupa na regionalnim i domaćim sajmovima turizma, kao što su sajmovi turizma u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Budvi, Kragujevcu, Banjoj Luci, Mostaru, Lukavici.
U TOBL kažu da za narednu godinu planiraju još bolji i kvalitetniji program ili ponudu, koja će bolje promovisali grad i njegove prirodne ljepote.
- Biće tu i novina, čime ćemo pokušati da osvježimo i unaprijedimo turističku ponudu. Mislim da će naviše pažnje kako turista, tako i domaćih, privući mogućnost iznajmljivanja bicikla - rentabajk - kaže Šukalo.
Iz Turističke organizacije najavlju da će naredne godine provesti promotivnu kampanju, u okviru koje će izdati nekoliko novih publikacija, te jedan novi turistički vodič grada, gdje će se na pregledan i praktičan način predstaviti sva turistička ponuda u gradu.
Izvor vijesti: Fokus
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=384&title=Turisti-kucaju-na-vrata