"Nezavisna i suverena: 25. novembar Dan državnosti BiH
25/11/2009 12:40 - Administrator
U povodu 25. novembra,
Dana državnosti
Bosne i Hercegovine,
svim građanima u Bosni i Hercegovini
i dijaspori najiskrenije čestitke uputio
je predsjedavajući Predsjedništva BiH
Željko Komšić. Narodi BiH su još prije
66 godina, na Prvom zasjedanju
ZAVNOBiH-a, istakli da hoće Bosnu i
Hercegovinu u kojoj je svaki građanin
jednak u svojim pravima i načinu
života, bez obzira na to u kojem
dijelu Bosne i Hercegovine živi i bez

obzira na to da li pripada "većini" ili "manjini".
Još tada je naglašeno da svaki
dio Bosne i Hercegovine pripada svakom njenom građaninu te da su tolerancija i
zajednički život jedini ispravan put za sve, naveo je Komšić.

Predsjedavajući smatra da principi ZAVNOBiH-a nikada nisu bili potrebniji nego danas. Najviši nacionalni interes svih nas je raditi i živjeti u sigurnosti i miru i imati jednaka prava. Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas, a ovaj datum, 25. novembar, obavezuje sve nas, Bosance i Hercegovce, da damo svoj puni doprinos u daljnjoj izgradnji i jačanju naše države Bosne i Hercegovine, kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Čestitku bh. građanima povodom Dana državnosti BiH uputio je i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Neka ovaj dan bude prilika da se sjetimo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje nezavisne i suverene države BiH. Njihova žrtva obavezuje nas da gradimo demokratsku državu evropskih standarda, u kojoj neće biti diskriminacije po bilo kojem osnovu, navodi se u Silajdžićevoj čestitki.
 
Povodom Dana državnosti BiH Skupština Tuzlanskog kantona je održala svečanu sjednicu na kojoj je istaknut značaj ovog historijskog datuma, kako za prošlost tako i budućnost naše domovine. Ovom prilikom naglašeno je da su tekovine ZAVNOBIH-a ujedno i temelji državno- pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine koje niko ne bi trebao dovoditi u pitanje.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH i 66 godina od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, na kojem su donesene historijske odluke po sudbinu naroda, ali i tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, u Travniku je otkrivena bista Josipu Brozu Titu. Za razliku od drugih prostora u ovoj zemlji, otkrivanje biste podržala je i lokalna vlast.

Titova bista u parku ispred općinske zgrade izazavala je oduševljenje brojnih građana, koji su se barem na trenutak prisjetili davno prošlog vremena.

Obilježavanje Dana državnosti nastavljeno je u Centru za kulturu svečanom akademijom, sa jednom jedinom porukom - da Bosna i Hercegovina konačno postane država kakvom su je vidjeli vijećnici ZAVNOBIH-a davne 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.
(ftv)
Izvor vijesti: Sarajevo-x

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=374&title=Nezavisna-i-suverena-25--novembar--Dan-dr%C5%BEavnosti-BiH