Novi grip: U Banjoj Luci zaražena i beba
10/11/2009 12:43 - Administrator
Dva nova slučaja
svinjske gripe potvrđena
su u Federaciji BiH pa
se broj oboljelih u ovom bh. entitetu popeo
na 54, kazao nam je Zlatan Peršić, portparo
l Ministarstva zdravstva  FBiH. U RS su do
sada oboljele 32 osobe, a jedna od njih je i
14-mjesečna beba iz Banje Luke, koja
ima srednje tešku kliničku sliku i tokom
vikenda liječena je na
Infektivnoj klinici.

Brzi test

Ona je i 13. pacijent u RS za kojeg je brzi test potvrdio zarazu tokom proteklog vikenda. To je jučer potvrdila "Dnevnom avazu" portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS u Banjoj Luci Milka Mrđa.
 
- Kada je beba u pitanju, za sada nema nikakve opasnosti po njeno zdravlje. Osim nje, još troje đaka zadržano je na liječenju "tamifluom" - izjavila je jučer na vanrednoj konferenciji za novinare infektolog Ivanka Šego.

Od tog broja oboljelih, pet đaka svakodnevno dolazi u Klinički centar na kontrolu, dok je preostalih četvero na kućnom liječenju. Većina ih je iz banjalučke regije, a jedno iz Zvornika.

Iako su uglavnom učenici, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS Milka Mrđa objasila je da nije riječ o lokalnim epidemijama, već je iz više osnovnih i srednjih škola na nivou RS evidentiran po jedan oboljeli.

- Za sedam osoba čiji su uzorci poslati na potvrdu u beogradski Institut Torlak krajem prošle sedmice nalaze i dalje čekamo. Prema tome, u RS su od juna do sada potvrđena 32 slučaja oboljelih - pojasnila je Mrđa.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Banjoj Luci jučer je bilo evidentno da širenje nove gripe poprima ozbiljne razmjere. Na to ukazuje i podatak da je skoro sve osoblje u ambulantama, kao i u sanitarnim službama, imalo zaštitne maske.

Blaži oblik

Od nove gripe u Brčkom je obolio još jedan učenik prvog razreda Ekonomske škole, potvrdio nam je šef Vladinog odjela za zdravstvo Admir Čandić.

- Radi se o blažem obliku oboljenja i zaraženi je zbrinut na kućno liječenje. Ostalih osmero kod kojih je potvrđena nova gripa osjeća se dobro. Dvoje ih se nalazi na liječenju u UKC-u Tuzla, a prvooboljelom 28-godišnjem mladiću uključen je "tamiflu" - kazao nam je Čandić.

Istakao je da je, za sada, stanje pod kontrolom i da nema gužvi u čekaonicama u zdravstvenim centrima u Brčkom, koje Čandić zajedno sa saradnicima redovno obilazi.

Maske najprodavanije

U banjalučkim apotekama jučer smo se uvjerili da je posljednjih mjeseci zaštitna maska najviše prodavana. Kako nam je potvrđeno, upravo zbog takvih okolnosti znalo se događati i da tokom dana samo nekolicina apoteka ima dovoljno maski na prodaju.

Zarazio je suprug

Od nove gripe u Zvorniku je oboljela žena srednjih godina kojoj je bolest prenio suprug nakon povratka s puta.

- Žena je pregledana na Odjelu za zarazne bolesti i upućena na kućno liječenje uz redovne kontrole. Imala je visoku temperaturu i ostale simptome - kaže Milorad Drljević, direktor Opće bolnice.
Izvor  vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=360&title=-Novi-grip-U-Banjoj-Luci-zara%C5%BEena-i-beba