Obnavljanje banjalučkih aleja
02/11/2009 22:21 - Administrator
Banjaluka je poznata kao
grad zelenila, pa se velika
pažnja posvećuje očuvanju
postojećeg i sadnji novog zelenila. Tokom
oktobra ove godine formiran je novi drvored
u ul. Zdrave Korde, pri čemu je zasađeno 77
sadnica kalemljenog jasena kuglaste forme,
saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa
javnošću Administrativne službe grada.

U naselju Starčevica i na Istočnom tranzitu zasađene su 172 sadnice platana na mjestima na kojima su tokom godine polomljena, iščupana ili na drugi način uništena mlada stabla.

Ove aktivnosti se nastavljaju i na obalama Vrbasa, u naselju Obilićevo, a u toku su pripreme za formiranje novog drvoreda u novoizgrađenoj ul. Ilije Garašanina.

Inače, veliki broj mladih sadnica stabala bude polomljen i uništen. Prema evidenciji Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja čak 60 odsto novih stabala zasađeno je na mjestima, na kojima su uništene sadnice.

S obzirom da trenutno vlada period mirovanja u vegetaciji biljaka, u toku je i orezivanje stabala na mjestima na kojima smetaju saobraćajnoj signalizaciji i mjestima za koja su građani uputili zahtijev za orezivanje.

Da bi grad izgledao ljepše, u ovom periodu posađeno je sezonsko cvijeće (maćuhice) u parku Petar Kočić i pored Narodnog pozorišta. Oko ove ustanove i Muzeja savremene umjetnosti RS biće zasađeni i ružičnjaci.

Na tridesetak lokacija na kojima su postavljena kontejnerska mjesta uz zelenu površinu biće zasađene tuje, sa ciljem zaštite i oplemenjivanja prostora.
Rekonstrukcija travnjaka je vršena na lokacijama na kojima su izgrađena dječija igrališta, kao i na mjestima gdje su tokom godine uništeni travnjaci.

Iz Administrativne službe Grada apeluju na građane da čuvaju zelenilo, a uočena oštećenja ili uništavanje mladih sadnica mogu se prijaviti na telefone 244-425 i 306-464.

Na slici: Aleja dr Mladena Stojanovića
Izvor vijesti: banjalukalive.com
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=352&title=Obnavljanje-banjalu%26%23269%3Bkih-aleja