Ukradena sakristija i pozlaćene posude iz kapelice u Banja Luci
14/10/2009 16:45 - Administrator
Počinitelji su iskoristili odsutnost
svećenika Matijevića koji je toga dana
otputovao u Staru Gradišku.
Iz privremene kapelice u župnoj kući
župe Pohoda Blažene Djevice Marije u
Banjoj Luci nepoznati počinitelji otuđili
su sakrstiju  tešku oko 60 kilograma kao
i dva ciborija, pozlaćene posude s
posvećenim hostijama, koji su se u
njemu nalazili, javlja KTA.
 

Svećenik vlč. Zvonimir Matijević o krađi je izvijestio policiju koja je odmah izišla na lice mjesta te konstatirala da je obijen prozor na koji su počinitelji ušli i otuđili sakrstiju.
 
Počinitelji su iskoristili odsutnost svećenika Matijevića koji je toga dana otputovao u Staru Gradišku po crijep za toranj župne crkve koja je u fazi prepokrivanja.
 
"Kad sam se vratio oko 21.00. sat i istovario crijep, primijetio sam da je otvoren prozor od dvorane gdje sad imamo svetu misu", stoji u izvješću vlč. Matijevića koji pita, tko bi takvo što počinio te izražava očekivanje da mjerodavne institucije i policija riješe ovaj slučaj.
 
Biskup Komarica je i ove godine više puta pisao dopise Centru javne sigurnosti u Banjoj Luci. Tako je 28. kolovoza izvijestio načelnika Zorana Stanišljevića o devastiranju katoličkog groblja i kapele sv. Roka u selu Kozara u župi Ivanjska kod Banje Luke koje se dogodilo 20. avgusta s tim da je 17. avgusta opljačkana župna kuća u Ivanjskoj.
 
"Dok vas o najnovijem incidentu obavještavam, nadam se da ste već poduzeli potrebne mjere da se počinitelj(i) nađu i da nadoknade barem materijalnu štetu. Onu drugu, nažalost, neće moći, jer je odaslana ružna, neprihvatljiva poruka prognanim katolicima toga sela i župe koji se još nisu odrekli svog rodnog kraja", stoji u pismu biskupa Komarica koji moli da ih se obavijesti, što su poduzeli kako bi mogli reći onima koji su tužni i zabrinuti zbog ovog čina.
 
Načelniku je biskup Komarica 20. avgusta 2009. uputio i dopis u povodu ponovljenog oskvrnuća nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u selu Ralutinac kod Prnjavora.
 
"Kako je riječ i o materijalnoj šteti, ali i o ponovljenom uznemiravanju tamošnjih malobrojnih katolika te o neučinkovitosti Vaših suradnika u Stanici javne sigurnosti u Prnjavoru, prisiljeni smo i Vama kao nadređenoj instituciji javne sigurnosti obratiti se sa zamolbom da razvidite konkretne slučajeve i spriječite slične u budućnosti", stoji u pismu biskupa Komarice.
 
Načelnik Stanišljević je odgovorio biskupu Komarici na oba dopisa te ga u pisanom obliku izvijestio o onom što je policija poduzela u rasvjetljavanju slučajeva devastiranja groblja u župi Ivanjska i u župi Prnjavor. Prema njegovim navodima u oba slučaja pronađeni su počinitelji kaznenih dijela.

Autor: FENA
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=331&title=Ukradena-sakristija-i-pozla%26%23263%3Bene-posude-iz-kapelice-u-Banja-Luci