KRVAVA NEDJELJA U ŠIROKOM BRIJEGU
05/10/2009 11:03 - Administrator
I to smo dočekali. Pala je mrtva glava. Ubijen je
24-godišnji navijač Sarajeva Vedran Puljić tokom
nereda i tuče navijača u Širokom Brijegu.
Utakmica
9. kola između Širokog i Sarajeva jučer nije odigrana,
ali je i pored toga u sjenu bacila sve ostale utakmice,
ali i mnogo toga drugog. U blizini stadiona Pecara u
Širokom ubijen je 24-godišnji navijač bordo tima
Vedran Puljić i ovo bi trebalo konačno biti ta
 "kap" koja će preliti čašu!

Igranje domaće fudbalske Premijer lige odavno je počelo gubiti svaki smisao. Utakmice su nekvalitetne, sudije korumpirane, stadioni jadni i najčešće poluprazni, a gostujući navijači često su meta za odstrijel. Evo, dočekali smo i da je pala mrtva glava.

Prema navodima policije u Širokom Brijegu incidente u ovom hercegovačkom gradu počeli su navijali Sarajeva, koji su po dolasku pred Pecaru krenuli sa demoliranjem grada.

Premijer Zapadno-Hercegovačkog kantona Zvonko Jurišić u izjavi za FTV je rekao da su za sve krivi navijači Sarajeva, "koji su počeli sa sukobljavanjem sa policijom i razbijanjem po ulicama". Naravno, policija nije kriva za smrt nesretnog navijača. Ne zna se ko je kriv.

Veći dio policije u Širokom otišao je put Mostara, gdje su se očekivali neredi tokom susreta Zrinjskog i Veleža. Međutim, problemi su izbili u Širokom, te je policija u ovom zapadnohercegovačkom gradiću bila potpuno nespremna da se na samom startu s njima uhvati u koštac.

Postavlja se pitanje koji je stručnjak procijenio da je "pametno" staviti odigravanje dva susreta visokog rizika u isto vrijeme i u samo dvadesetak kilometara udaljenosti!? U policiji kažu da su na Pecari očekivali oko 150 navijača Sarajeva, a njih je došlo nekoliko puta više. Ko je tu napravio previd?

Premijer fudbalska liga Bosne i Hercegovine s ovim najnovijim incidentom gubi svaki smisao. Putovanje na gostovanja svoje ekipe postalo je više nego opasno, a evo nam i primjera da može biti i smrtonosno. Pa je li trebamo strepiti svaki put kada se igraju "utakmice visokog rizika", a u Premijer ligi BiH svako kolo imamo barem nekoliko takvih utakmica.

Na potezu su organi koji vode ovu državu i organ koji vodi fudbal u ovoj državi. I jedni i drugi su apsolutno neefikasni u rješavanju problema. Samo saopštenje MUP-a Zapadno-hercegovačkog Kantona u kojem se kažu kako su za sve krivi navijači Sarajeva (ko je kriv za UBISTVO Vedrana Puljića!?) dovoljno govori.

Nogometni (ili Fudbalski, kako vam volja) savez Bosne i Hercegovine institucija je za "prosipanje šupljeg u prazno", tako da nije realno od njih očekivati da će stati u kraj sunovartu fudbala u BiH. Na kraju krajeva, upravo N/FSBiH snosi najveću krivicu za ovakvo stanje fudbala u državi. Bez drakonskih kazni za vinovnike incidenata i huligane, bez kazni za klubove koji prave propuste u organizaciji susreta, nema nam napretka.

Englezi su problem sa navijačima riješili veoma efektno, donošenjem zakon o ponašanju i sigurnosti na sportskim terenima. Nama ostaje samo da se pravimo Englezi.
Piše: M. Dautbegović
Izvor vijesti: sportsport.ba
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=323&title=KRVAVA-NEDJELJA-U-%C5%A0IROKOM-BRIJEGU