Lider na Balkanu
11/09/2009 14:33 - Administrator

Cilj Grada na polju međunarodne saradnje jeste
da Banja Luka u bližoj budućnosti uđe u izbor 50
najatraktivnijih evropskih gradova srednje veličine
po kvalitetu života, privlačnosti za strane posjetioce,
po primamljivosti za direktna strana ulaganja,
odnosno da se istakne svojim povoljnim poslovnim
ambijentom u regionu. Ovo je "Fokusu" rekla Biljana
Jošić-Bajić, koordinator za međunarodnu saradnju
iz Kabineta gradonačelnika.



Banja Luka mora podići nivo uticaja na širi regionalni prostor, što će se ubrzati kroz privrednu saradnju i članstvo u regionalnim i evropskim asocijacijama. Želimo moderan evropski grad, prepoznatljiv kulturni, naučni i privredni centar u regionu. Ovako ambiciozan plan možemo ostvariti samo pod uslovom da Banja Luka postane proaktivan grad, da preduzme inicijativu, odnosno da izbjegne pasivno iščekivanje u kojem će reagovati na dešavanja u okolini - kazala je Jošić-Bajićeva.

Ona je istakla da Banja Luka ima ljudski, prirodni i infrastrukturni kapacitet da bude pokretač važnih inicijativa i da na taj način utiče na oblikovanje okolnosti koje će dugoročno biti u interesu svih.

- Predstavnici gradova prijatelja, i ne samo oni, pri svakom dolasku u Banju Luku uočavaju promjene, pozitivne svakako. Ima još mnogo toga što želimo da unaprijedimo i svaki dan ulažemo dodatni napor kako bi Banja Luka postala moderan evropski grad, atraktivno mjesto za život - dodala je ona.

Potpisivanje Sporazuma gradonačelnika o smanjenju emisije ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. godine, u Briselu u februaru ove godine, susret zvaničnika Jugoistočne Evrope, naučni skupovi, kulturni i sportski događaji međunarodnog karaktera, čiji je domaćin bila Banja Luka u proljeće 2009. godine, na najbolji način su, smatra Jošić-Bajićeva, pokazali da je grad spreman da ponese ovaj epitet i da je na dobrom putu da postane lider u ovom dijelu Balkana.

Grad Banja Luka ima potpisane sporazume o saradnji sa gradovima Kajzerslauternom, Moskvom, Barijem, Kampobasom, Bitontom, Beogradom, Novim Sadom, Sremskom Mitrovicom, Lavovom, Patrom, Gracom, Kranjem. U februaru ove godine potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture s mađarskim gradom Pečujem.

Banja Luka je i član nekoliko međunarodnih asocijacija kao što su "Evrogradovi", "Nalas", "Balcinet, "Filija", putem čijih skupova održava kontakte, prati razvoj i koristi iskustva drugih gradova članica.

Međunarodna saradnja odnosi se i na saradnju s diplomatskim predstavništvima i međunarodnim organizacijama sa sjedištem u BiH, kao i na saradnju koja se odvija putem diplomatskih i privrednih predstavništava Republike Srpske i BiH u inostranstvu.
Izvor vijesti: fokus.ba

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=298&title=Lider-na-Balkanu