Nevrijeme rušilo stabla i poplavilo ulice
30/08/2009 13:41 - Administrator
Nevrijeme praćeno gradom i jakim olujnim vjetrom,
koje je juče u popodnevnim časovima zahvatilo
Banjaluku, poplavilo je nekoliko ulica i nanijelo
višestruke probleme stanovnicima tog grada.
Poplavljene su ulice Jovana Dučića, Franje Kluza,
Slobodana Jovanovića i Pave Radana, a voda
koja se izlijevala iz odvoda, stvarala
je probleme na kolovozu.

U CJB Banjaluka rekli su da je Srpska ulica u banjalučkom naselju Centar bila blokirana za saobraćaj zbog stabla koje se srušilo na kolovoz, a na licu mjesta bila je i policija.

U Vatrogasnoj jedinici Banjaluka potvrđeno je da su pripadnici te jedinice imali veliki broj intervencija u više dijelova grada, koje su se najviše odnosile na sklanjanje porušenih stabala s kolovoza. U pojedinim naseljima došlo je i do prestanka u snabdijevanju električnom energijom. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS rekli su da je nevrijeme počelo u 15.10.

"Nevrijeme je zahvatilo sjeverozapadni dio RS, s tim što je najviše pogođena Banjaluka. Međutim, radarski snimci kažu da je pogođen kompletno područje do Novog Grada, s tim što su gradonosni oblici bili najjači iznad Banjaluke i sjeverozapadno od nje", rekao je Aleksandar Pajović, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.

Dodao je da je nevrijeme došlo sa sjeverozapada i zapada, te da je vjetar bio olujne jačine od 25 metara u sekundi.

Dario Grujić, student iz Banjalučkog naselja Petrićevac, kaže da je led koji je juče padao u tom naselju bio veličine lješnjaka.

Zoran Vučinić, rukovodilac dejstva Centra protivgradne zaštite Nova Topola, rekao je da je grad zahvatio samo Banjaluku i pojedina područja oko nje. Naglasio je da je Protivgradna zaštita dejstvovala na ostalim područjima i spriječila pojavu grada.

"Prema prvim informacijama, grad je Banjaluku zahvatio oko 15 časova i bio je do veličine oraha. S takvom veličinom mogao je nanijeti štetu na automobilima i objektima, ali naša funkcija se svodi na zaštitu poljoprivredne proizvodnje, a u gradskim područjima ne dejstvujemo zbog bezbjednosnih faktora", rekao je Vučinić.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bilo poznato da li je nevrijeme izazvalo veće štete na objektima i u poljoprivredi.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, rekao je da su štete sasvim izvjesne ako je grad zahvatio područja zasađena kukuruzom i neobranim voćem.

"Jabuka je za branje, kruška još nije obrana i štete će, ako je grad pogodio područja gdje ima tog voća, biti strašno visoke", istakao je Usorac.

Danas Bregovićev koncert

Koncert Gorana Bregovića i najboljih orkestara s ovogodišnjeg festivala u Guči, koji je trebalo da bude održan sinoć na Gradskom stadionu u Banjaluci, zbog nevremena je prolongiran za večeras u 20 časova, potvrdio je Dragan Trivan, direktor agencije "Profile", koja je organizator koncerta.

On je dodao da su u Banjaluku došli Goran Bregović i svi članovi trubačkih orkestara i pozvao publiku da večeras dođe da uživa u tom muzičkom spektaklu.
Autor: Dragan Sladojević
Izvor vijesti: Nezavisne

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=288&title=Nevrijeme-ru%C5%A1ilo-stabla-i-poplavilo-ulice