Zajednički mevlud u zidinama Ferhadije
21/08/2009 13:43 - Administrator
Posebno smo radosni da je na području Muftiluka
banjalučkog iz godine u godinu sve veći broj vjernika,
kaže ef. Spahić. Prvi put nakon 16 godina u zidinama
Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci tokom ramazana
bit će održan zajednički mevlud. To je u izjavi za
"Dnevni avaz" jučer potvrdio glavni imam Medžlisa
Islamske zajednice u Banjoj Luci Mensur ef. Spahić.

Omladinski iftari

S obzirom na to da će se mevlud klanjati u prvoj ili drugoj polovici ramazana, iza teravih-namaza, kako je naglasio ef. Spahić, veličanstvenoj noći sigurno će prisustvovati hiljade vjernika iz BiH i dijaspore.

- Posebno smo radosni da je na području Muftiluka banjalučkog iz godine u godinu sve veći broj vjernika, među kojima je i sve više mladih. Za njih ćemo tokom ramazana organizirati i omladinske iftare - rekao je ef. Spahić.

Posebna nagrada

Prva teravija na području Muftiluka banjalučkog klanjat će se večeras u 21.56 sati i od tada će se ramazanske aktivnosti održavati na 12 lokacija na području ovog muftiluka.

- Oni koji imaju vjere i osjećaju ljepote ramazana odazvat će se prvoj teraviji i svim narednim. Ramazan je mjesec pomirenja, praštanja, blagodati, pravih vrijednosti, pročišćenja i kao takav je posebna nagrada za svakog od nas - poručio je ef. Spahić.

On je naglasio da u islamskom učenju istinski musliman ne može biti onaj ko svom bratu i komšiji ne misli isto što i sebi.

Sutra prvi dan posta

Ramazan, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, počinje sutra. U džamijama širom BiH večeras će biti klanjana prva teravija. 



Autor: V. STEVANOVIĆ
Izvor vijesti: Dnevni Avaz
http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=285&title=Zajedni%26%23269%3Bki-mevlud-u-zidinama-Ferhadije