Turisti u šumama
31/07/2009 14:51 - Administrator
Brojno stanje divljači na lovnim područjima
Banje Luke znatno je popravljeno, a ova
vrsta turizma privlači sve više gostiju iz
inostranstva, rekao je "Fokusu"
predsjednik lovačkih udruženja
regiona Banja Luka,
Nedeljko Glamočak

Na području ovog regiona ima deset lovačkih udruženja i dva šumska gazdinstva, a četiri lovišta. Prema tvrdnjama Glamočaka, od osnivanja Lovačkog saveza Republike Srpske 1994. godine i oživljavanja pojedinih udruženja radilo se aktivno na zaštiti divljači, koja je zbog ratnih dejstava na svim prostorima Republike Srpske bila veoma ugrožena.

- Radilo se dosta na prihrani i zaštiti divljači i postignuti su značajni rezultati. Kapacitet je mnogo bolji, možda se čak vratio dijelom i na prijašnje stanje. Mi brinemo o lovištima banjolučkog regiona na planinama Manjača i Čemernica. Organizovane su profesionalne lovočuvarske službe i pri lovu se dobro pazi da se ne ugrozi opstanak neke vrste, od mrkog medvjeda do srndaća i fazana - rekao je Glamočak.  

Od 30. februara do 1. juna vladala je potpuna obustava lova. U udruženjima ističu da je krivolov sveden na minimum, a da im sve češće dolaze gosti iz inostranstva.

- U banjolučki region dolaze lovci iz Italije, Austrije, Švedske. Bude ih mnogo u toku godine. Mislim da imamo dobar lovni kapacitet i imamo uslove za bolji razvoj lovanog turizma. Trebalo bi da se bolje uvežemo s Turističkom organizacijom grada i da razvijamo i unaprijedimo lovišta - istakao je Nedeljko Glamočak.

Direktor Turističke organizacije Banje Luke, Ostoja Barašin, kazao je "Fokusu" da se u ovoj instituciji radi na uvrštavanju lova i ribolova u turističku ponudu.

- Snimamo stanje i trebalo bi da se sastanemo s lovačkim udruženjima. Do kraja godine uvrstićemo lov i ribolov u našu ponudu. Svjesni smo da to privlači mnogo turista i zato ćemo u sljedećoj godini imati sređeno stanje u ovoj oblasti - rekao je Barašin.

Na banjolučkom regionu ima oko četiri hiljade lovaca. Članarina u udruženju za godinu dana iznosi 150 KM i taj novac ide za obnovu gazdinstava, izgradnju objekata i prihranu divljači.
Izvor vijesti:Fokus

http://blusrcu.ba/index.php?page=news&op=readNews&id=268&title=Turisti-u-%C5%A1umama